08:17 / 21.08.2019.

Autor: HRT

Što čitati? - preporuka Jagne Pogačnik

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik redovito u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' preporučuje što čitati, predlaže književna događanja te komentira novosti u književnom svijetu.
Jeste li se ikada prilikom putovanja susreli s potpunim strancima/neznancima koji su Vam otvorili dušu? Koji su s Vama podijelili teška životna razdoblja? Kroz koje ste imali priliku upoznati samoga sebe?

Upravo o ovakvom iskustvu piše britanska spisateljica Rachel Cusk u svom romanu "Oris".

- Ovaj roman se opire čvrstim žanrovskim odrednicama, ne može ga se svrstati u triler, dramu ili obiteljsku priču, već je sve u jednom, kaže Jagna Pogačnik, književna kritičarka i prevoditeljica, za "Dobro Jutro, Hrvatska".

- To je drugačiji ženski spisateljski glas, koji piše onako kao što traži 21. stoljeće, dodaje.

"Oris" je prvi dio istoimene romaneskne trilogije, koji se zbiva u ljeto u vrućoj Ateni. Roman započinje u avionu gdje pripovjedačica, Faye, čije se ime spominje tek jednom u cijelom romanu, upoznaje muškarca koji sjedi do nje i počinje pripovijedati o svome životu.

Faye - spisateljica, majka, nedavno razvedena - putuje u Atenu kako bi održala tečaj kreativnog pisanja, a iza nje je težak životni period, o kojem saznajemo uglavnom posredno. Ona provodi vrijeme okružena polaznicima tečaja, te drugim osobama i kroz njihove zamršene životne priče upoznaje samu sebe.

- Iako je ovaj roman jedna naizgled smirena knjiga, ona donosi dramu kroz tuđe priče, komentira Pogačnik.

Iako sljedeća knjiga nije putopisna, usko je povezana uz putovanja, jer je nastala za vrijeme autorova dužeg boravka na Kubi 2015. Radi se o zbirci priča Zlatka Krilića pod nazivom "Portret Che Guevare".

Sve su priče napisane u prvom licu jednine, dok se mijenjaju se pripovjedači. U nekim pričama je to sam autor, koji je isto u potrazi samoga sebe nakon nedavnog zahvata na srcu i rastave braka. Dok su u drugim pričama to marginalci kubanskog društva čiji životi zrcale stvarnu realnost Kubanskoga društva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!