11:56 / 23.04.2019.

Autor: Jagna Pogačnik/V.M./HRT

Što čitati? – psihološki triler o majčinstvu ili priče o ljubavi i starenju

-

-

Foto: - / -

Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ususret večerašnjoj Noći knjige književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje dva nova izdanja: 'Savršenu majku' Aimee Molloy te ' Treći život druge violine' Marine Šur Puhlovski.
Na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ususret večerašnjoj Noći knjige književna kritičarka Jagna Pogačnik preporučuje dva nova izdanja: 'Savršenu majku' Aimee Molloy te ' Treći život druge violine' Marine Šur Puhlovski.

- Likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa u fokusu Noći knjige
- Noć knjige na HRT-u

Aimee Molloy: 'Savršena majka', Stilus

'Savršena majka' je psihološki triler prema kojem će se uskoro snimati film u kojem će glumiti filmska zvijezda Kerry Washington.

Autorica je publicistica, a ovo joj je prvi roman. Glavne junakinje se nazivaju Svibanjskim majkama – one su skupina mama koje su svoje bebe rodile tijekom istog mjeseca. Dopisuju se, a dva puta tjedno sastaju se u bruklinskom parku zbog podrške i druženja.

U grupu su se uključile preko mrežne stranice Village. Neke iz grupe nisu se tjednima usuđivale izaći iz kuće, druge su jedva čekale da se nađu, nove žene su dolazile u grupu, a druge odlazile.... Ali, neke su mame redovito dolazile u park.

Molloy svoj triler uspostavlja fokusirajući se na živote četiriju vrlo različitih žena, koje povezuje majčinstvo, a potom i tragedija.

Francie se tek doselila sa suprugom i sad se suočava s realnostima života u New Yorku; Colette je spisateljica koja je izvana uvijek tako pribrana, ali iznutra se lomi kako bi pomirila svoje obveze prema poslu s onima koje nameće tek rođena beba.

Nell je borbena, impulsivna žena koja možda ponekad popije koju previše, ali također, čini se, skriva vlastitu veliku tajnu, a Winnie je uvijek pomalo tajanstvena, tiha i predana samohrana majka o kojoj ostale žene više saznaju nakon što je njezin sin, Mida, netragom nestao.

Kad odu zajedno na piće u bar u svome kvartu, žele samo mali prekid dnevne rutine, ali te vruće noći, 4. srpnja, jedna od beba nestala je iz kolijevke.

Ubrzo se otkriva da je bebina majka poznata glumica koja je glumila u kultnom hit showu kao tinejdžerica, pa mediji nakon nestanka njezina sina imaju pravu senzaciju.

Skupina žena odjednom se nađe pod reflektorima: svaki njihov potez, sve odluke vezane za roditeljstvo i njihovi privatni životi postaju tema koju javno seciraju mediji i publika.

Slijedi pakao bjesomučne potjere i policijskih ispitivanja tijekom kojih isplivavaju mnoge dobro čuvane tajne, neki brakovi upadaju u krizu, a neka prijateljstva će se zauvijek prekinuti.

Collette odjednom zna previše. Nell ima ponešto za sakriti. Winnie se počinje čudno ponašati. Sve ih zajedno povezuje ogroman osjećaj krivnje i straha.

Sve skrivaju neku vrstu tajne koja nam treba pomoći da nagađamo što se u stvari dogodilo i time se pojačava napetost. Trinaest dana traje potjera, a onda dolazi do neočekivanog preokreta.

To je roman o pritiscima majčinstva i istinama koje se skrivaju čak i pred prijateljicama. Glavne junakinje u romanu pouzdane su i angažirane i ne pristaju biti određene svojim statusom „žrtve."

U svjetlu strašnoga zločina, one uzimaju stvari u svoje ruke, zbijaju redove kako bi razriješile zagonetna zbivanja. Priča je to o majčinstvu koju će prepoznati svaka žena koja ima djecu i već se susrela s društvenim i osobnim pritiscima koji se danas nameću majčinstvu - očekivanja, nesigurnosti, kritike..

Roman dodiruje mračne teme pitkim stilom, s puno prevrata, dramatično upravo koliko treba.

Marina Šur Puhlovski: 'Treći život druge violine', V.B.Z.

Zbirka je to priča plodne autorice koja je prije godinu dana dobila nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman 'Divljakuša'.

Knjiga 'Treći život druge violine' donosi 20 priča čija je tema ljubav u svim svojim pojavnim oblicima. Kroz priče o ljubavi prikazane su sudbine ljudi koji se bore sa svojim tugama, promašenim životima; naglasak je upravo na pitanjima slučajnosti i sudbine.

Starenje je jedna od važnih podtema gotovo svake priče u ovoj zbirci. U pozadini obitelji, koje su proživjele brojne društvene promjene, te se promjene odražavaju i na intimni život.

Podvlačenje je to crte ispod života - preispitivanje odluka, smisla, poteza; realna slika života, pomalo nostalgična…

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!