10:14 / 13.03.2018.

Autor: E.L.S./J.P./HRT

Što čitati - "Sve čega se ne sjećam" ili "Pandorinu kutiju"

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Sve čega se ne sjećam" Jonasa Hassena Khemirija i "Pandorina kutija" Borisa Becka.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela – "Sve čega se ne sjećam" Jonasa Hassena Khemirija i "Pandorina kutija" Borisa Becka.

Jonas Hassen Khemiri - "Sve čega se ne sjećam"

Roman "Sve čega se ne sjećam" nije triler ni krimić, premda u svome središtu ima zagonetku koju se pokušava riješiti i definitivno je napet, uzbudljiv i na trenutke provokativan.

Pitanje oko kojeg se radnja vrti jest: tko je Samuel, čovjek koji je stradao u prometnoj nesreći? Po kvartu se svašta priča, ali činjenice govore da je dijete Šveđanke i sjevernoafrikanca, da se nakon završenog pravnog fakulteta zaposlio u Državnom uredu za migraciju, da je volio samo jednu ženu, Laide, i imao samo dvoje bliskih prijatelja, Panteru i Vandada...

Upotpunjujući konture priče glavnog junaka Samuela, pisac pokušava doći do istine i o sebi samom. Khemiri koristi svoje vještine dramatičara - zanimljiva struktura koja zahtijeva  pažnju i učinkovito gradi neizvjesnost. Do kraja priče struktura se lomi, tempo je ubrzan, a glasovi (i sjećanja) gotovo se ne razlikuju. Teško je odrediti tko govori.

Priča je to o ljubavi, prijateljstvu i sjećanju, ali i o problemima koji postoje u švedskom društvu ma koliko se ono gledano izvana može činiti idealnim. Istodobno je istraživanje o čovjekovoj motivaciji - zašto volimo, mrzimo, čeznemo i odbijamo jedni druge. Čijim sjećanjima se može vjerovati? I šta se krije u onome čega se ne sjećamo? Može li se opsjednutost sjećanjem nekoga tjerati na samoubojstvo?

"Pandorina kutija" - Boris Beck

Dugogodišnji publicist i književnik Boris Beck u svojoj petoj knjizi na specifičan način otvara Pandorinu kutiju i povlači paralelu između antike i suvremenosti. U njima prepoznaje identičnost modela ponašanja pojedinaca i zajednice, a pri tome u žanrovskom smislu miješa mit, stvarnost i SF.

Od čitatelja zahtijeva određenu vrstu angažmana (mreža likova, citata, referenci, poznavanje antičkog i suvremenog konteksta) i senzibiliteta za određenu vrstu ironijskih postupaka.

Sve započinje kao svojevrsna reinterpretacija antičkih mitova - na početku susrećemo Odiseja zatočenog u rudniku, potom slijedi reminiscencija na njegovo djetinjstvo na Itaci, pokušaji da se od senzibilnog dječaka načini snažnog ratnika, boravak u Sizifovoj kući tijekom kojega upoznaje brojne likove. Iznenađenje slijedi nakon spoznaje kako je vrlo detaljan opis koji nas uvjerljivo prebacuje u antičku Grčku, tek radi postizanja snažnijeg efekta kada priča krene putem SF-a.

Biotehnološke tvornice, zagađivanje okoliša, industrija ljudskih organa, androidi, tajne dostupne centrima moći, špijuniranja, zlouporaba tehnologije, kontrola pojedinca - Beck u stvari piše o suvremenosti, analizira je i razlaže na one faktore koji su konstante ljudske povijesti, ali upozorava i kritizira one koji se upliću baš u naše trenutne živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!