12:17 / 26.02.2019.

Autor: V.M./HRT

Što čitati: triler sa sveučilišta ili provokativan roman o korporacijama

-

-

Foto: - / -

Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje sveučilišni triler T.M. Logana '29 sekunda' te roman o naličju rada u korporaciji Frane Herenda 'Soba 909'.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovaj tjedan preporučuje sveučilišni triler T.M. Logana '29 sekunda' te roman o naličju rada u korporaciji Frane Herenda 'Soba 909'.

T.M. Logan: '29 sekundi', Stilus

T. M. Logan rođen je u Engleskoj, u grofoviji Berkshire. Poslije studija u Londonu i Cardiffu zaposlio se kao novinar, a pisao je za engleski dnevni list Daily Mail. Danas se bavi isključivo književnim radom, a živi u Nottinghamshireu sa suprugom i dvoje djece. Do sada je objavio romane 'Laži' i '29 sekundi'.

Roman '29 sekundi' je smješten u sveučilišnu zajednicu: šef Alan, kojeg se sve žene klone, ugledni je znanstvenik i čovjek koji maltretira, ponižava i seksualno ucjenjuje suradnice, a istovremeno ima prijatelje na svim važnim pozicijama koji ga štite jer financira razne zaklade i sveučilišta i čini se da je nedodirljiv.

Sarah je njegova suradnica, talentirana, zgodna, hrabra majka dvoje djece, koja upravo proživljava bračnu krizu. Ona želi napredovati na sveučilištu jer zaslužuje priznanje za svoj rad i trud, ali joj se dogode ucjene, prijetnje i degradiranje jer nije pristala na Alanove ucjene da mu bude ljubavnica.

Sarah je frustrirana jer je svjesna je da ništa ne može promijeniti dok svi vjeruje Alanu, u što je uvjeravaju i sudbine drugih žena za koje saznaje. Kad Sarah spasi nepoznatu djevojčicu iz nevolje, ne očekuje zahvalu ni nagradu, ali taj hrabri čin jedan moćan i opasan čovjek smatra dugom koji mora vratiti. Njegov život uređen je prema pravilima časti i osvete, a sve dugove uvijek vrati na jedini način koji poznaje.

Sarah dobiva zanimljivu ponudu: način da se riješi šefa koji joj zagorčava život. Jedinstveno rješenje koje bi moglo učiniti da nestanu svi njezini problemi i preokrenuti joj život. Dovoljan je tek jedan poziv od dvadeset devet sekunda u kojem bi izgovorila jedno ime.

Ponuda je isprva plaši, ali kad situacija na sveučilištu postane nepodnošljiva, kad joj je uskraćeno napredovanje koje je zaslužila, počinje o tome ozbiljno razmišljati.

Nakon toga roman tek u pravom smislu kreće u pravcu trilera: događaji postaju kaotični i dinamični, plan za koji je mislila da je rješenje problema se izjalovio i ona ponovo postaje žrtva, ali uz pomoć oca i prijateljica odlučuje se dalje boriti.

Sarah koja je isprva žrtva, preuzima inicijativu i smišlja vlastiti plan kako bi se oslobodila Alanovih prijetnji i nastavila svoj privatni i profesionalni život. Osveta koju smišlja i nju mijenja jer posegne za rješenjima koja su iz njene pozicije razumljiva, ali pitanje je jesu li i moralna.

Brza i dinamična radnja puna je intriga, preokreta i iščekivanja, a u neočekivanoj završnici upoznajemo posve drugu Sarah. Roman je to koji se čita lako i brzo, ali je fokusiran na vrlo ozbiljne teme - mobbing, seksualno iskorištavanje položaja, imperativ uspjeha i napredovanja u hijerarhiji, korupciju znanstvenog miljea, iskorištavanje moći, osjećaj krivnje…

To nije klasičan triler premda ima sve njegove osobine, ali postavljene na drugi način.

Frane Herenda: 'Soba 909', Profil

Frane Herenda zadarski je farmaceut i fitoterapeut. Autor je romana o križarskoj opsadi Zadra '1202.' i zbirke pjesama 'Daleki vrhovi'.

Glavni lik romana je mladi menadžer zaposlen u marketinškom odjelu velike tvrtke koji je već duže vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Posao, koji mu zapravo predstavlja sve, sveden je na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi i svjestan je da treba izaći iz tog začaranog kruga.

Svjestan je i besmislenosti toga što radi i sve je snažnija tjeskoba koju osjeća, ali to ga ne tjera na bilo kakvu životnu promjenu, no iz životne kolotečine izbaci ga iznenadna avantura u sobi 909 s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija po pravilima koja su njemu nepoznata. Glavni lik želi promjenu, a nju će mu donijeti pokretanje emocija.

Provokativan je to roman koji ruši tabue i razotkriva naličje velikih korporacija koje se bave prodajom i menadžmentom; otkriva čitatelju što se događa iza kulisa domjenaka, 'eventa', 'team bulidinga', posla koji posve oduzima privatni život i postavlja pitanje može li se iz toga izići.

Pogledajte ovotjedno gostovanje književne kritičarke Jagne Pogačnik u emisiji Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!