Što čitati: 'Žena na prozoru' i 'Ispod skala'

27.03.2018.

14:45

Autor: T.V./HRT

default error photo
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela - 'Žena na prozoru' i 'Ispod skala'.
Književna kritičarka Jagna Pogačnik ovog vam tjedna preporučuje dva djela - 'Žena na prozoru' i 'Ispod skala'. A. J. Finn - 'Žena na prozoru', Profil A. J. Finna, autora romana "Žena na prozoru" nazivaju prvom izdavačkom megazvijezdom. Njegov prvijenac odmah nakon izlaska zauzeo je vrhove top ljestvica diljem svijeta, opravdavši očekivanja od romana koji je i prije objave prodan u 38 zemalja i za kojeg su se kolege pisci (Stephen King, Gillian Flynn, Jane Harper) doslovno natjecali u pohvalama. Već se radi i na filmskoj ekranizaciji.

Zanimljivost romana je i ta da je A. J. Finn zapravo pseudonim Daniela Malloryja, poznatog urednika krimića koji iza sebe ima puno hitova.  Potresan psihološki triler, pun kompleksnih i nepouzdanih likova. Prošlo je deset mjeseci otkad je Anna Fox napustila sigurnost svog doma u New Yorku. Užasnuta mogućnošću da izađe van, dane provodi u ispijanju vina, gledanju crno-bijelih filmskih klasika, prisjećanju na sretnija vremena i špijuniranju susjeda. Anna, po struci dječja psihologinja ima fobiju od vanjskog svijeta, javnih mjesta i mnoštva ljudi, odnosno pati od agorafobije. Vrata i prozori njene kuće moraju biti zatvoreni jer inače doživljava strašan napad panike, nigdje ne izlazi, a u nabavci joj pomaže podstanar.

Promatranje situacija u susjedstvu (nalik na Pogled u dvorište) njezin je život, prizore snima kamerom, povećava prizore tuđih  života i pokušava srediti, odnosno zaboraviti svoj život. U pozadini je njezin nekadašnji život kada je živjela sa suprugom i kćerkicom koji joj strašno nedostaju; zamagljen dio koji se polako razjašnjava. Onda se u kuću preko puta nje useli obitelj Russell: majka, otac i sin tinejdžer, naizgled idealna obitelj koju počinje promatrati. Anna ubrzo upoznaje njihova sina, usamljenog, zbunjenog i nesretnog tinejdžera kojemu je mnogo toga zabranjeno. Upoznaje i njegovu majku Jane koja kod nje provodi jedno popodne, igraju šah, razgovaraju i povjeravaju se jedna drugoj. U Annin svijet ulaze tek povremeno drugi ljudi - maserka, psihijatar, podstanar, a svoju usamljenost liječi na internetskim forumima gdje daje psihološke savjete. Jedne noći čuje vriskove iz kuće susjeda i na prozoru njihovog dnevnog boravka ugleda siluetu žene koju  netko probada oštrim predmetom. Je li to nova susjeda s kojom se družila u svome dnevnom boravku, kako joj pomoći ako ne smije izaći van, treba li pozvati policiju budući da je nepouzdani svjedok? Nakon što je vidjela nešto što bi mogao biti zločin pred čitateljem se otvaraju brojna pitanja - što se dogodilo, je li to umislila, tko je u opasnosti, tko sve kontrolira, hoće li joj itko vjerovati i hoće li vjerovati sebi samoj?

Slojevit roman koji se bavi važnim pitanjima - zašto je došlo do Annine traume, hoće  li se Anna uspjeti vratiti u život i ponovo postati  sposobna samostalno živjeti i raditi. Odlična psihologizacija glavne junakinje, možemo shvatiti i osjetiti njezin razarajući strah, disanje, lupanje srca i nadolazeći napad panike. Autor je vješto povezao dvije obiteljske tragedije kroz koje se provlače gubitak, krivnja, smrt, ubojstvo… Najvažnije pitanje je koliku ulogu igra krivnja u našim životima? Istovremeno i društvena kritika često nesposobnog "terapeutskog sustava" , kao i pitanje kako pomoći ljudima nakon traume. Prepun obrata, moćan i potresan, sjajan je triler i istinski naklon Hitchcocku. Priča o ljubavi, gubitku i ludilu.

Tomislav Šovagović - 'Ispod skala'

Šovagović je debitirao zbirkom proznih zapisa „Rudnik čvaraka", te nastavio u istom žanru knjigom „Cesta knezova Bribirskih. Njegove knjige autobiografskih zapisa nadopunjuju dionicu suvremene hrvatske proze u kojoj su se okušali mnogi, tematizirajući vlastito djetinjstvo i odrastanje. Po struci novinar i teolog, asistent na studiju komunikologije, sportski novinar koji je napravio transfer u Glas Koncila, određen dalmatinsko-slavonskim korijenima kojima se u knjigama i bavi. U 'Rudniku čvaraka' vraća se uspomenama na slavonsko selo Ladimirevce gdje su živjeli njegovi baka i djed, a velikan hrvatskoga glumišta Fabijan Šovagović stric je njegova oca, brat njegova djeda.

'Ispod skala' nastavlja ciklus proznih zapisa vezanih uz dalmatinske korijene i započinje polaskom u prvi razred. Smisao za pozitivni humor, ležernost pripovijedanja i talent da iz riznice osobnih i obiteljskih priča pronađe one koje nemaju samo emotivno značenje, već mogu biti zanimljive i drugima. Opća mjesta vezana uz odrastanje osamdesetih i početkom devedesetih, od školskih dogodovština, prijateljstava, rođendana, odlazaka u kino, primanja u pionire, sporta do onih koji jasno pokazuju pomak kasnog socijalizma prema ratu i društvenim promjenama. 

Knjiga mentalitetski svakako jest šibenska, a u njoj svoje mjesto pronalaze brojni živopisni likovi, pa i stric Fabijan, sa svojom družinom kreme hrvatskog glumišta koja se pojavljuje na jednom rođendanu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!