11:09 / 02.08.2018.

Autor: E.L.S./M.M.P./HRT

Što dotakne, oslika, što vidi, naslika

-

-

Foto: - / -

Plan mu je uz pomoć mjerodavnih i struke urediti stalni postav Eugena Buktenice, ali i galeriju Vicka Buktenice.
Eugen Buktenica, začetnik dalmatinske naive, rođen je u Grohotama na otoku Šolti. Njegov nećak Vicko ispunio mu je posljednju želju, nije dopustio da se svijeća ugasi, u spomen na barba Đenka uredio je jedinu kuću naive na Sredozemlju. I ne samo to, krenuo je Vicko Đenkovim stopama, pretijesna je sada kuća za radove dvojice vrsnih umjetnika.

Što ti je život! Školu je s mukom završio, likovni i glazbeni bili su mu najteži predmeti. Iz likovnog je imao jedinicu. Rekao mu je profesor da nikad neće imati dva a iz glazbenog je išao na popravni...

A danas ovom samoukom slikaru, šoltanskom slavuju, vrsnom klapskom pjevaču, priznanje odaje likovna struka.

Oni kažu da sam  izmislio jedan novi smjer a ja kažem da mi je to samo došlo. To je kombinacija naive, akademskih poteza, dječjeg slikarstva i američkog - to zovu naiva nova, kaže Vicko.

Ne može protiv gena i sudbine. Vicko kistom ispisuje otočnu kroniku, raskošnim koloritom pretače na platno radost šoltanskog življenja. Testament je bio presudan. Začetnik dalmatinske naive Eugen Buktenica nećaku je u zadaću ostavio da mu uredi spomen-kuću. Nije Vicku bilo lako, ali je ipak ribarsku mrežu zamijenio kistom, kaić usidrio na vrh kuće, platno je morsko prostranstvo.

Često organizira radionice za djecu s posebnim potrebama, ali i za brojne turiste. Spomen-kuću je obnovio i otvorio. Plan mu je uz pomoć mjerodavnih i struke urediti stalni postav Eugena Buktenice, ali i galeriju Vicka Buktenice. Nasljednik ne miruje, što dotakne, oslika, što vidi, naslika. Samo Šoltu, uvijek i svugdje. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!