Što je Boris Bućan zabilježio plutajući na luftiću

28.04.2021.

10:11

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Izložba Borisa Bućana

Izložba Borisa Bućana

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

"Ako ste na luftiću u sredini zaljeva moći ćete uživati u promjeni motiva i glava svakih 5 minuta", zapisao je akademik Boris Bućan kao uvod u svoj najnoviji umjetnički ciklus. 

Na čak dvije izložbe - u Kabinetu grafike HAZU i Gliptoteci - naš poznati umjetnik proveo je fotografsko istraživanje creskih predjela mobitelom - i predstavio tko se sve, osim Boga, nalazi u detaljima. Izložbe je obišla ekipa Vijesti iz kulture:

Van Gogh. Lenjin. Trump. Drago Diklić - sva ta lica našla su se ispred objektiva Borisa Bućana, ili, bolje rečeno, ispred njegovih očiju - u svakodnevnim predmetima i situacijama prepoznao je umjetnike, političare, spomenike.


- On usmjerava pogled kroz fotoaparat svog mobitela u prostore geomorfnih oblika, kamena, stijena, koje u njegovoj percepciji dobivaju drugačiji kontekst i značenje. Percipira i interpretira svijet oko sebe na Bućanov svojstven lucidan i originalan način, ističe voditeljica Kabineta grafike HAZU Vesna Kedmenec Križić.

Izložba Borisa Bućana

Izložba Borisa Bućana

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U ovim ciklusima, snimljenim, možda, i s luftića u creskom zaljevu, svijet se rastvara, a umjetnost jednostavno događa - u očima promatrača.


- Za njega je umjetnost svuda oko nas. Nije mu bitno što prikazati, njemu je bitno kako prikazat - kako prikazati portret u novoj formi, u novom mediju, u 21. stoljeću. Njegova snaga krije se u toj nepresušnoj stvaralačkoj energiji, nepresušnom istraživanju, napominje kustosica u Gliptoteci HAZU Tihana Boban.


Netko drugi vjerojatno bi u listu, kamenu ili lopati prepoznao neka druga lica, a zašto akademik Bućan vidi baš ova - nije smatrao nužnim objašnjavati - i ostavio radovima da govore za sebe.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!