18:37 / 14.11.2019.

Autor: Karolina Lisak Vidović/V.M./HRT

Što je klasik? - zagonetka Marulić

-

-

Foto: - / -

Iako je živio prije otprilike 570 godina, mi točno znamo datum njegova rođenja i smrti, znamo čak i ime njegova psa, znamo da je prvi upotrijebio riječ psihologija, utro put hrvatskoj leksikografiji, no tko je zapravo bio Marulić?
Iako je živio prije otprilike 570 godina, mi točno znamo datum njegova rođenja i smrti, znamo čak i ime njegova psa, znamo da je prvi upotrijebio riječ psihologija, utro put hrvatskoj leksikografiji. No tko je zapravo bio Marko Marulić?

Bio je prvi hrvatski pisac, a zasad zapravo i jedini, koji je doživio svjetski, senzacionalan uspjeh svojim djelima. Prvi je napisao uistinu vrijedno umjetničko djelo na hrvatskom jeziku.

Kako je sve to Maruliću pošlo za rukom, odnosno perom, u emisiji Što je klasik? razgovarali smo s marulologom i voditeljem splitskog Marulianuma dr. sc. Bratislavom Lučinom.

Pogledajte uvodne minute emisije Što je klasik? u kojima donosimo Marulićeve vječne stihove u interpretaciji dramskog umjetnika Josipa Gende zabilježene 2001 godine u emisiji Judita, u versih hrvackih složena, a emisiju u cijelosti potražite na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!