14:22 / 04.12.2019.

Autor: V.M./HRT

Što povezuje hrvatske slikare rođene 1980-ih?

-

-

Foto: - / -

Svoju novu knjigu ‘Konkvistadori s kistom’ predstavio je mladi povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović. Njome želi prikazati panoramu današnjeg hrvatskog slikarstva, i to onog recentnog, koju formiraju njegovi vršnjaci, rođeni 1980-ih godina.
Svoju novu knjigu ‘Konkvistadori s kistom’ predstavio je mladi  povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović. Njome želi prikazati panoramu današnjeg hrvatskog slikarstva, i to onog recentnog, koju formiraju njegovi vršnjaci, rođeni 1980-ih godina.

Autor pokazuje izraziti interes za oživljavanje klasičnih postavki i mogućnosti slikarske umjetnosti, pri čemu se referira na prethodnike na čijim su opusima mladi slikari gradili svoju poetiku.

- Slikare svoje generacije nazvao sam konkvistadorima zbog tog trenda realizma, mimeze i figuracije koji su, na neki, način osvajanje prostora i upisivanje sebe u stvarnost koji pokušavaju reproducirati na svojim slikama, objašnjava povjesničar umjetnosti Feđa Gavrilović.

Književnica Sibila Petlevski napominje, pak, da to nije klasični pristup pojedinim poetikama u kojima bismo dobili pregled i vrednovanje: To je empatijska kritika i empatijska povjesničarsko – umjetnička suživljenost s protagonistima na likovnoj sceni, zaključuje Petlevski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!