Što se događalo u posljednjem satu Teslina života?

25.04.2023.

09:34

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Dnevnik/HRT/V.M.

"Tesla - prilagođavanje anđela"

"Tesla - prilagođavanje anđela"

Foto: KMD / HRT

Što se događalo u posljednjem satu života Nikole Tesle? Mogli bismo reći sve - njegova promišljanja, strahove, ljubavi, demone - sve to na sceni pokušali su dočarati dvojica vrsnih glumaca: Vladimir Posavec-Tušek i Momčilo Otašević u predstavi "Tesla - prilagođavanje anđela" koja će u srijedu, 26. travnja, u sjajnom prostoru Petog kupea imati svoju 50. izvedbu.

Tim povodom redatelj i glumac Vladimir Posavec-Tušek gostovao je u Vijestima iz kulture:

- Jako smo ponosni što je predstava došla do 50. izvedbe jer to je uvijek mali praznik za predstavu. Trenutačno organiziramo veliku turneju, dosad smo gostovali u više od 30 gradova, kaže glumac, redatelj i autor adaptacije teksta Vladimir Posavec - Tušek.

Autor teksta je Stevan Pešić, a komad je inspiriran stvarnim Teslinim intervjuom koji je dao za časopis Besmrtnost.

- Ovo je misteriozna priča zadnjeg sata života Nikole Tesle. Predstava je umjetnički doprinos razotkrivanju jednog genijalnog znanstvenika i mudrog duhovnog bića, ističe autorska ekipa predstave.

Redatelj Posavec Tušek postavio je ovu priču kao psihološku dramu, odnosno triler, a preuzeo je i ulogu Nikole Tesle.

Ovaj kazališni, televizijski i filmski glumac u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri dosada je ostvario preko 70 uloga, a široj publici poznat je po ulogama u TV serijama Kud puklo da puklo, Crno bijeli svijet i Drugo ime ljubavi.

Misterioznog gospodina Smitha igra Momčilo Otašević, višestruko nagrađivani kazališni, filmski i televizijski glumac, a hrvatska ga publika poznaje kroz nastupe u mnogim serijama posljednjih desetak godina. 

Dana 7. siječnja 1943. godine u Nikolinu hotelsku sobu ulazi tajanstveni muškarac koji se predstavlja kao novinar. Sobarica hotela New Yorker sljedećeg će jutra Teslu zateći mrtvog s osmijehom na licu i to će biti ‘istina’. Zavirite kroz ključanicu njegove sobe i uđite u triler koji se odigrao u posljednjem satu Teslina boravka na zemlji.

autorski tim predstave "Tesla - prilagođavanje anđela"

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!