15:14 / 08.03.2018.

Autor: V.M./HRT

Što se dogodi kad pošaljete slikarsku mapu na put po Europi?

Rene Grgić Đaković

Rene Grgić Đaković

Foto: - / -

Jedna slikarsku mapa proputovala je točno 8246 kilometara po Europi, od umjetnika do umjetnika, i ponudila im je potpunu slobodu pri stvaranju umjetničkog djela. Rezultati će biti predstavljeni u Buzetu.
Jedna slikarsku mapa proputovala je točno 8246 kilometara po Europi, od umjetnika do umjetnika, i ponudila im je potpunu slobodu pri stvaranju umjetničkog djela. Rezultati će biti predstavljeni u Buzetu.

Sketchbook Station
je projekt Udruge za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti Prizma nastao iz želje članova udruge za upoznavanjem i povezivanjem umjetnika iz različitih europskih zemalja.

Radi se o projektu koji je pokrenula čista znatiželja, no prometnuo se u kompleksnu i slojevitu platformu koja aktivno radi na pronalaženju, povezivanju i promoviranju europskih vizualnih umjetnika,  stoji u pozivu na izložbu koja će biti otvorena u petak, 16. ožujka, u Zavičajnom muzeju u Buzetu.

Kao primarni medij povezivanja osmišljena je slikarska mapa koja je u proteklih godinu dana proputovala 8246 km. Mapa je krenula iz Hrvatske, a na svom putovanju posjetila je Švedsku, Švicarsku, Ujedinjeno kraljevstvo, Estoniju, Latviju, Mađarsku, Poljsku, Bugarsku, Srbiju, Sloveniju, te Bosnu i Hercegovinu.

U Sketchbook Station projektu sudjeluje 23 umjetnika koji su birani putem natječaja. Svaki izabrani umjetnik napravio je jedan rad u slobodnoj tehnici (crtež, slika, kolaž, grafika) koji je potom priložio u mapu i poslao na adresu sljedećeg sudionika.

Tako je Sketchbook Station umjetnička mapa proputovala Europom, te je na svakoj postaji obogaćena jednim novim autorskim radom,  napominju organizatori projekta iz udruge Prizma.

Tijekom putovanja umjetničke mape Udruga Prizma je aktivno radila na promociji i umrežavanju svih umjetnika sudionika, prezentirala je njihovo dosadašnje djelovanje, te najavljivala publici što mogu očekivati od završne izložbe objavljujući fragmente radova koje su autori napravili.

Nakon izložbe u Galeriji Laval Nugent u Zagrebu prošle godine, izložba seli u Istru gdje će posjetitelji moći vidjeti sve radove u jednom prostoru, te ujedno promotriti cijele radove, poručuju organizatori projekta iz udruge Prizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!