11:48 / 31.08.2018.

Autor: V.M./R.Z./Hina/HRT

Što Split može pružiti na području jazza?

Saša Nestorović

Saša Nestorović

Foto: - / -

Prvo izdanje Split Open Jazz Fair, festivala kreativne i improvizirane glazbe, održava se danas i sutra u srcu grada - Đardinu. Nastupaju 'Klasična hrvatska četvorka + 1', 'Waveform', 'Šporkestar' i Elena Stella & A.J. Jazz Trio.
Prvo izdanje Split Open Jazz Fair, festivala kreativne i improvizirane glazbe, održava se danas i sutra u srcu grada - Đardinu.

Nastupaju Klasična hrvatska četvorka + 1 a nakon njih na pozornicu dolazi bend Waveform. U subotu nastupaju splitski Šporkestar, a nakon njih Elena Stella & A.J. Jazz Trio.

Posjetitelji će na Festivalu moći uživati u Instrumentalnom danu u kojem večeras nastupaju Waveform iz Splita, te kasnije u sklopu Klasične hrvatske četvorke + 1 izvođači iz Zagreba i Splita.

Drugog je dan festivala posvećen glasu, pa će u subotu na pozornicu izaći Elena Stella & A.J. Jazz Trio iz Zadra i Biograda, a sve će završiti glazbom koju će izvesti Šporkestar.

Umjetnički voditelj projekta Davor Hrvoj ističe da je ideja Stivija Vučkovića o daljnjem razvoju jazz glazbe u Splitu hvale vrijedna, da je to potrebno gradu kao što je Split koji teži poboljšanju turizma i kulture, te da bi Split bi mogao biti poznat po jazzu i na njemu zarađivati.

Hrvoj važnim smatra i to što politika podržava inicijativu jazz festivala u Splitu te poziva Splićane i njihove goste da u petak i subotu budu s njima u Đardinu.

Da je Split još prije 20 godina imao svjetski jazz festival, koji je nakon dvije godine zatvorio svoja vrata, podsjetio je glazbenik i idejni začetnik Split Open Jazz Fair festivala Stiv Vučković, istaknuvši kako se sada ponovno stvorila određena energija da se krene s jazz festivalom.

Imamo jedno odlično ozračje. Bitno je sagraditi temelj, dobiti dozvole i krenimo graditi. Za drugi jazz festival već sada mogu najaviti da će se održavati 23., 24. i 25. kolovoza 2019. godine na više gradskih lokacija uz gostovanje svjetskih imena,  rekao je Vučković i dodao da će prvi festival pokazati što Split može pružiti na području jazza.

Direktorica gradske turističke zajednice Alijana Vukšić rekla je kako je festival idealna prilika da svi dođu na kultnu gradsku lokaciju u Đardin. Pozvala je sve da ovoga vikenda dođu u Split, u kojem se osim najavljenog jazz festivala u Muzeju grada Splita održava i Festival klasične glazbe MAG, u Dioklecijanovim podrumima Čari klasične glazbe, te na Rivi koncert irske i engleske glazbe. 

Ulaz na festival je besplatan, a u emisiji Dobro jutro, Hrvatska najavili su ga jazz glazbenik Saša Nestorović, te Davor Hrvoj i Stivi Vučković:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!