13:43 / 31.03.2018.

Autor: V.M./T.Dž.Š./HRT

Što sprema novi ravnatelj Kerempuha?

-

-

Foto: - / -

Odlaskom Duška Ljuštine, u ravnateljsku fotelju zagrebačkog kazališta Kerempuh sjeo je Roman Šušković-Stipanović - nakon kazališta Mala scena, dva ravnateljska mandata u kazalištu Trešnja pred njim su novi izazovi.
Odlaskom Duška Ljuštine s čela kazališta Kerempuh nakon 35 godina, u ravnateljsku fotelju sjeo je Roman Šušković - Stipanović. Nakon kazališta Mala scena, dva ravnateljska mandata u kazalištu Trešnja i privatnog teatra, Šušković - Stipanović prihvatio je novi izazov.

Član Dramskog studija ZKM-a postao je s osam godina. 15 godina bio je 'Pikovac', odnosno član tadašnjeg Pionirskog kazališta gdje je i radio kao dramski pedagog. Suosnivač je Male scene u kojoj je radio kao glumac, dramski pedagog, producent i poslovni direktor. Ondje je surađivao i s legendarnom Zvjezdanom Ladikom.

Zvjezdana je moja kazališna mama, i ne samo moja nego i mnogim drugim Pikovcima koji se danas vrte po zagrebačkim kazalištima, pa i ovdje u Kerempuhu,  kaže ravnatelj kazališta Kerempuh Roman Šušković - Stipanović.

Nakon osam godina napustio je Malu scenu, diplomirao socijalni rad na Pravnom fakultetu, a ravnatelj Gradskog kazališta Trešnja postao je godine 2000. i na tom radnom mjestu ostao je dva mandata.

Ja sebe više doživljavam kao čovjeka sa ceste, kao dio nezavisne, a ne institucionalne scene,  napominje Šušković – Stipanović koji angažman u Kerempuhu doživljava i kao izazov i kao obvezu. Prva premijera, iako dogovorena još za Ljuštitina mandata, bila je predstava 'Govori glasnije' Bobe Jelčića.

Sada slijedi Erdmanov 'Samoubojica', pa Karakašov 'Blue Moon', pa nam prvi put u Kerempuh dolaze režirati Rene Medvešek i Janusz Kicapriča Šušković – Stipanović koji dodaje da osim redateljskog imena i dobrog teksta, recepta za hit predstavu nema, ali ključni su i ansambl, pošteno igranje predstave, talent i vjera u to što se radi.

A taj ansambl uskoro će dobiti novo pojačanje. Sada čekamo još jednog glumca starije generacije, iako on tako ne izgleda, da nam se uskoro priključi – to je Sreten Mokrovićotkrio nam je Šušković – Stipanović.

Kerempuh, čini se, ambiciozno nastavlja uhodanim koracima naprijed. A hoće li to i publika prepoznati, tek ćemo vidjeti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!