12:03 / 12.05.2021.

Autor: Hina/V.M./HRT

Stota godišnjica rođenja Josepha Beuysa

#Beuys100

#Beuys100

Foto: Goethe-Institut Hrvatska / HRT

Goethe-Institut Hrvatska priredio je u povodu stote godišnjice rođenja Josepha Beuysa, program #Beuys100 kojim kojim propituje koliki je i danas snažan umjetnički utjecaj tog proslavljenog i jednog od najradikalnijih umjetnika 20. stoljeća.

U suradnji sa Subversive Festivalom, Dokukinom KIC, Restartom, udrugom Domino i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb, od svibnja do prosinca organizirat će se filmske projekcije, razgovori, diskusije, izložba i instalacija u javnom prostoru, objedinjenih pod naslovom Vizualna konstrukcija političkog: 100 Beuysa.


Prvo događanje bit će na sam 100. rođendan umjetnika, danas, 12. svibnja, kada će se u suradnji s Dokukinom KIC i Subversive Festivalom predstaviti nagrađivani dokumentarni film "Beuys".


- Njegov redatelj Andres Veiel uživo će se javiti iz Berlina i govoriti o svojoj fascinaciji tim umjetnikom, dugotrajnom istraživanju arhiva i projektima na kojima trenutno radi, najavljeno je iz Goethe-Instituta. Film je na programu i u četvrtak, 13. svibnja.


Razgovor možete pratiti ovdje.

U suradnji s Dominom i Subversive Festivalom sredinom svibnja postavit će se instalacija u javnom prostoru mlade umjetnice Lucije Žuti koja se referira na sustavno uništavanje hrvatskih šuma koje poduzimaju odgovorna javna poduzeća.


Instalacija vuče korijene iz poznate Beuysove akcije "7000 hrastova Gradsko pošumljavanje umjesto gradske uprave", započete na documenti 7 u Kasselu 1982. godine.


Uz pomoć volontera, Beuys je tijekom nekoliko godina na različitim mjestima u tom gradu posadio 7000 stabala zajedno s pratećim bazaltnim kamenom, nazivajući to socijalnom skulpturom. Projekt se s vremenom razvio u nezaobilazan dio javnog prostora Kassela, kao umjetnička i ekološka intervencija s ciljem poboljšanja urbanog životnog prostora, ali i velika promjena u poimanju umjetnosti.


U suradnji sa Subversive Festivalom 1. lipnja održat će se panel "Tko se boji Josepha Beuysa?" u kojem sudjeluju Catherine Nichols (umjetnička direktorica beuys2021) i profesor Timo Skrandies s Instituta za povijest umjetnosti Sveučilišta Heinrich Heine Düsseldorf i urednik Priručnika o Josephu Beuysu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!