Stota obljetnica rođenja najuspješnijeg hrvatskog glazbenika Ive Robića

28.01.2023.

08:01

Autor: I.Z./HRT

Ivo Robić

Ivo Robić

Foto: HRT / arhiva

Danas se navršava sto godina od rođenja najuspješnijeg glazbenika hrvatske popularne glazbe druge polovine 20. stoljeća - Ive Robića. Međunarodni uspjeh Ive Robića ostao je nenadmašen na našim prostorima sve do danas. 


Ugodan bariton i ozbiljan pristup interpretaciji

Pjevač i skladatelj šlagera Ivo Robić iz rodne se Garešnice, preko Bjelovara, gdje je maturirao, i Zagreba, gdje je učio glazbu i ostvario prve nastupe, vinuo do svjetskih pozornica i diskografa, postavši najuspješniji interpret zabavne glazbe u zemlji i inozemstvu.

Tomu su svakako pridonijeli njegov ugodan bariton, uzorna dikcija i ozbiljan pristup interpretaciji. Pobjednik je prvog domaćeg festivala zabavne glazbe, tadašnjeg Natječaja za najbolje plesne melodije 1953. u Zagrebu, sa skladbom "Ta tvoja ruka mala" te prvog festivala u Opatiji s pjesmom "Mala djevojčica" 1958., koju je otpjevao sa Zdenkom Vučković i bio apsolutni pobjednik prema glasovanju slušatelja svih jugoslavenskih radiopostaja.

Uspješno je radio prepjeve i svjetskih šlagera. Od 1949. do 1958. objavio je 62 velika singla i tri LP ploče. Snimio je prvu pjevanu solističku LP ploču u SFRJ, za Jugoton, pod nazivom "Pjeva vam Ivo Robić", a albume mu objavljuju i češki Supraphon, njemački Polydor i američki Laurie. 

Svestrani glazbenik koji je postigao svjetski uspjeh

Svjetski uspjeh postigao je 1960. pjesmom "Sutra" (Morgen), koja je zauzela visoka mjesta na svjetskim ljestvicama hitova, dosegnula milijunsku nakladu i osigurala mu nadimak Mister Morgen.

Nastavlja nizati međunarodne hitove i uspjehe, među kojima je i pjesma "Fremde in der Nacht", koju je 1966. u SAD-u, kao "Strangers in the Night", preuzeo i proslavio Frank Sinatra.

"Ta tvoja ruka mala", "Serenada Opatiji", "Jabuke i trešnje" samo su neki od evergreena koji se još pamte na ovim prostorima, a mnoge je sam napisao - "Srce, laku noć", "Ja ću doć", "Za tobom čeznem", "Ne plači", "Ko nježni cvijet" i "Samo jednom se ljubi".

Počeo je skladati još 1950-ih u Državnoj muzičkoj školi u Gundulićevoj ulici u Zagrebu. Među njegove najpoznatije skladbe ubrajaju se "Rodni moj kraju" (1947.), "Srce, laku noć" (1954.), "Samo jednom se ljubi" (1957.) i "Mužikaši" (1966.).

Ivo Robić bio je svestran glazbenik, svirao je glasovir, saksofon, klarinet, flautu i kontrabas. 

Ičići: Kuća Ive Robića prenamijenjena u kapelicu

Ičići: Kuća Ive Robića prenamijenjena u kapelicu

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Živio mirno i povučeno

Robić je izvan pozornice živio mirno i povučeno na relaciji Zagreb - Opatija, koja je od 1960-ih njegov drugi dom, kad je u Ičićima izgradio kuću.

Do kraja života bio je u skladnom braku sa suprugom Martom, djece nisu imali. Nakon njegove smrti izbio je skandal oko njegove imovine jer je njegova uža rodbina nastojala osporiti oporuku koju je napravio tri dana prije smrti, na bolesničkoj postelji.

Naime, Robić je kuću u Ičićima darovao tadašnjoj Riječko-senjskoj nadbiskupiji, koja ju je preuredila u kapelu sv. Ivana od Boga, znamenitog sveca čiji se dan slavio upravo na dan prije Robićeve smrti.

Preminuo je u Rijeci 9. ožujka 2000., a pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Do danas je ostao najveće ime hrvatske glazbe u međunarodnim okvirima.

Grob Ive Robića na zagrebačkom Mirogoju

Grob Ive Robića na zagrebačkom Mirogoju

Foto: Davor Visnjic / PIXSELL

Obilježavanje 100. godišnjice rođenja

Stota godišnjica rođenja Ive Robića obilježava se nizom događaja.

Tim će se povodom u opatijskom centru Gervais danas održati panel-rasprava "Ivo Robić jučer, danas, sutra", uz sudjelovanje profesora i povjesničara umjetnosti Theodora de Canzianija i radijskog voditelja, novinara, pjesnika i skladatelja zabavne glazbe Marija Mihaljevića.

Navečer slijedi koncert "Ivi Robiću u spomen", na kojemu će nastupiti David Danijel i gosti, među kojima su Zdenka Kovačiček, Radojka Šverko i Miro Ungar. Ulaznice za koncert bile su besplatne, a kako se doznaje od organizatora, ustanove Festival Opatija, sve su podijeljene danima prije koncerta.

Obljetnica se obilježava i u Robićevoj rodnoj Garešnici otkrivanjem murala na Hrvatskom domu posvećenog njemu, autora Matije Vnučeca i Alena Milera. Navečer se u Garešnici priređuje koncert "Moj rodni kraju", a nastupaju Swingers, Luce, Gelato Sisters, Ivan Jelić, Josip Palamenta, Filip Martinić i Jurica Bajević.

Dan prije rođendana, u petak, predstavnici Hrvatske glazbene unije, HDS-ZAMP-a, HRT-a i Croatije Records položili su cvijeće na posljednje počivalište Ive Robića na Mirogoju u Zagrebu, prisjećajući se glazbenog velikana i njegova velikog glazbenog opusa.

Obljetnicu su obilježili i Zagrebački solisti posvetivši joj prošle subote svoj tradicionalni besplatni minikoncert na Dolcu na kojemu su, uz ostalo, odsvirali poznate skladbe "Ta tvoja ruka mala" i "Jabuke i trešnje".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!