Strah umjetnika od kritike

26.04.2023.

09:55

Autor: Mariola Milardović Perić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

"Oskar Wilde izlazi iz zatvora..."

"Oskar Wilde izlazi iz zatvora..."

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Kritiku o kritici bit će moguće donijeti nakon čitanja nove knjige Nataše Govedić. Književnica, teatrologinja, kritičarka i znanstvenica pisala je i o kritici i o stvaranju koje joj prethodi pa njezina knjiga nudi nešto i za umjetnike i za kritičare. Sama zaključuje kako umjetnost teži stanju veće kritičnosti. 

U HNK Split predstavila je knjigu podugačkog naslova "Oskar Wilde izlazi iz zatvora ili vaša omiljena umjetnost zove se kritika", a tamo je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Uspostavljajući relacije sa stvaralaštvom Oscara Wildea koji kritiku razumijeva neodvojivom od svakog stvaranja, kao metodologiju umjetnosti, knjiga Nataše Govedić promišlja kritiku i kao umjetnost i kao način razmatranja umjetnosti. Kritika je shvaćena kao dijalog koji krči put iz zatočenosti, ograđenosti i isključivanja.

- Knjiga pokušava maknuti stigmu koja je u našoj kulturi jako velika, a radi se o primanju 'feedbacka', o učenju od drugih, o suradnji, o tomu da ne možemo biti zaista svoji, u bilo kojem smislu, ako ne učimo od ljudi koji su prija nas bili u jeziku, u kazalištu, u filmu... Posvećena je knjiga tom oslobađanju prvenstveno umjetnika od straha što će misliti neki njihov imaginarni unutarnji kritičar jer, znate i sami, naši unutarnji glasovi su često najgori cenzori, a ne ovi vanjski koji sjede u gladalištu, objašnjava Nataša Govedić.

Dramski pisac Tomislav Zajec napominje da je knjiga Nataše Govedić namijenjena i onima koji pišu kritike, ili se za to spremaju, i onima koji stvaraju umjetnost:

- Ono što je meni najinteresantnije u ovoj knjizi je to što autorica ne uspostavlja rampu između umjetnosti i kritike, nego kritiku promatra u jedinstvenom prostoru suradnje i dijaloga, dodao je Zajec.

Nataša Govedić, književnica, znanstvenica, teatrologinja, jedna je od naših najvažnijiih kazališnih kritičarki. Knjigu je objavilo Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa pokrenuvši tako novu biblioteku Polilog , kako bi se pokrenula i teatrološka i kritička misao ali i kritičko mišljenje u svim djelatnostima a ne samo u kritici i teatrologiji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!