11:46 / 09.11.2020.

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Strikoman obilježio 20 godina Milenijske fotografije

-

-

Foto: - / -

Šime Strikoman obilježio je 20 godina Milenijske fotografije. Scenografiju je akademski snimatelj i fotograf smjestio na Vodički trg - mjesto gdje je sve i počelo.
Šime Strikoman obilježio je 20 godina Milenijske fotografije. Scenografiju je akademski snimatelj i fotograf smjestio na Vodički trg - mjesto gdje je sve i počelo. Tada mu je u kadru bilo tisuću Vodičana, no danas sve diktiraju pravila vezana uz koronavirus.

Ivona Ramadža Čolić, novinarka HRT-a je u emisiji Doro jutro, Hrvatska razgovarala je sa Šimom Strikomanom kojemu je u ovih 20 godina poziralo više od pola milijuna ljudi i koji u svojoj arhivi ima fotografije s više od 720 susreta, ova zadnja je 721.

- Prva ideja koja se rodila 1999. godine je bila da organiziramo događaj povodom prelaska drugog u treći milenij, da se družimo. 222 grada u 6 država je to prihvaćalo i to je uvijek bilo da kada se nešto obilježava, ja dođem i to obilježim kako bi ostalo za uspomenu, govori Strikoman.

Na prvoj Šiminoj fotografiji bila je i Petra Juričev-Grgić koja je bila najmlađe dijete na slici koje je držala najstarija žena na slici.

- Tada sam imala 3 tjedna, a žena je imala 105 godina, rekla je Petra.

Strikoman je rekao kako je uvijek želio biti svoj pa je još 80-ih razmišljao o tome.

- Lupino je zauzeo prostor fotografiranjem golih cura, Pervan fotografiranje pejsaža, ali sam i ja nešto htio i evo, možemo reći da su se stvorili moji brendovi Tera Croatica, Festival Žudija i Milenijske fotografije, rekao je i dodao kako ga veseli što je napravio doprinos hrvatskoj kulturi, pomalo i svijetu i tako ostavljamo trag za sobom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!