10:47 / 18.01.2021.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Struka poziva na cjelovitu obnovu Banovine

-

-

Foto: - / -

Kako bi se izbjegla loša iskustva iz prošlosti i poboljšala kvaliteta života, Hrvatska sekcija ECOVAST-a, Europskog vijeća za sela i male gradove, uputila je poziv Vladi i ostalim mjerodavnim tijelima za uključiv i znanstveno utemeljen pristup obnovi.

Područje Banovine u samo tridesetak godina pogodile su dvije katastrofe - Domovinski rat, a sad i razoran potres.

Kako bi se izbjegla loša iskustva iz prošlosti i poboljšala kvaliteta života, Hrvatska sekcija ECOVAST-a, Europskog vijeća za sela i male gradove, uputila je poziv Vladi i ostalim mjerodavnim tijelima za sveobuhvatan, uključiv i znanstveno utemeljen pristup obnovi.

Supotpisnice su brojne strukovne organizacije i institucije iz područja arhitekture, povijesti umjetnosti, etnologije i drugih.

Osiguranje osnovnih životnih uvjeta stanovnicima u ovoj je situaciji prioritet, ali brza i stručna reakcija nužna je za obnovu cijelog područja, uvelike obilježenog izostankom ulaganja, razvojnih projekata, kao i sustavne poslijeratne obnove.

Kulturno-povijesna središta potrebno je rekonstruirati, ali i iskoristiti priliku za promišljene, strateške poteze.

- Mi držimo, dakle, na temelju iskustava europskih ratnih razaranja i prirodnih katastrofa, da možemo napraviti jedan velik i kvalitetan posao - da se ne ide samo u razvoj, nego da se čuva kulturna baština i memorije lokalnog stanovništva, ističe Marko Špikić, dopredsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba Tihomil Matković napominje da nije dovoljno samo zgrade vratiti.

- One moraju dobiti kvalitetnu novu funkciju za nastavak aktivnosti i života i gospodarstva na tim prostorima, kaže Matković.

Stradali su i brojni, za rekonstrukciju zahtjevni, sakralni spomenici, a uz gradski, tu je i izrazito kompleksan ruralni okoliš. Pri revitalizaciji područja, uz baštinu, nužno je promišljati i o nizu već postojećih demografskih, socioekonomskih i psiholoških problema.

- Potrebno je usmjeriti se na same ljude i na njihove potrebe. Potrebno je razumjeti taj prostor sa svim svojim specifičnostima, posebno s mnogobrojnim ranjivim i marginaliziranim skupinama koje žive na ovom prostoru, poruka je članice Upravnog odbora hrvatske sekcije ECOVAST-a Sanja Lončar.

Sisačko-moslavačka županija
područje je iznimne tradicijske gradnje - ondje je najveća koncentracija vrijedne drvene arhitekture u Hrvatskoj. Ona je u potresu, bez obzira na višestoljetnu starost, minimalno oštećena.

- To su objekti koji se mogu prilagoditi stanovanju, koji se mogu prilagoditi određenim kulturnim i drugim sadržajima. Isto tako, ta baština može biti inspiracija za nešto novo što će možda nastajati na ovome prostoru, dodaje Sanja Lončar iz ECOVAST-a.

Arhitekti upozoravaju - protiv potresa trebamo djelovati preventivno: Danas zakonodavni okvir za Zagreb i njegovu okolicu širimo na prostor Petrinje i njegovu okolicu, a zapravo ga trebamo proširiti na cijelu Hrvatsku. Mi u cijeloj Hrvatskoj moramo napraviti ovo protupotresno ojačanje, smatra Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba.

Buduća planska rješenja trebaju osigurati održivost, a pristup biti cjelovit i multidisciplinaran, jer ne obnavljaju se samo zgrade nego cijele zajednice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!