Studio Tumpić/Prenc ponovno osvojio prestižni Red Dot

08.09.2021.

20:54

Autor: HRT/I.B.

Nagrađeni dizajn etikete Vina Šuran uz pomoć povećala dočarava mikrokozmos biodinamičkih vina

Nagrađeni dizajn etikete Vina Šuran uz pomoć povećala dočarava mikrokozmos biodinamičkih vina

Foto: Studio / Tumpić/Prenc

Najprestižnija međunarodna nagrada na području dizajna – Red Dot ponovno je u rukama studija Tumpić/Prenc. U kategoriji dizajna ambalaže rovinjski je studio nagrađen za etiketu Vina Šuran, vinarije čiji se rad temelji na načelu biodinamičke poljoprivrede. 

Biodinamička vina dobivena su od grožđa tretiranog samo posebnim prirodnim pripravcima koji značajno povećavaju mikrobiološku aktivnost tla. Studio Tumpić Prenc predočio je tu aktivnost kroz prikaz slojeva tla, dok mikroorganizme predstavljaju slova iz citata kojim talijanski znanstvenik i aktivist Carlo Petrini poziva na ekološku svijest, kritizirajući masovnu proizvodnju hrane. Tekst na etiketi maksimalno je smanjen te nevidljiv golom oku, no potrošaču je ponuđeno povećalo integrirano u poklopac posebno dizajnirane kutije u kojoj se boca nalazi.

Ovaj rad Studija Tumpić/Prenc već je prepoznat i ovjenčan nagradama na natjecanjima kao što su European Design Award i Ideja X.

- Nagrada Red Dot nam puno znači jer je naš rad osim na hrvatskim i europskim festivalima sada dobio priznanje i na svjetskoj razini. Osim što nam pružaju prepoznatljivost kao dizajnerima, vjerujemo da takva priznanja pomažu i proizvođačima za koje radimo. Kako biodinamička poljoprivreda nije jako poznat proces, htjeli smo promovirati proizvod tako da se ljudima pred očima otkrivaju uzbudljive i skrivene vrijednosti ove tehnike, izjavio je Anselmo Tumpić, kreativni direktor studija.

Ove su godine 24 člana žirija odabrali najbolje između više od 20 tisuća prijavljenih radova.

- Nikada prije se toliko tvrtki i agencija nije našlo pred našim međunarodnim žirijem. Činjenica da ste se istaknuli u tako širokoj konkurenciji govori o iznimnoj kvaliteti vašeg projekta, poručio je Peter Zec, direktor Red Dota. Svečanost dodjele nagrada održat će se 12. studenoga, a nagrađeni projekti bit će predstavljeni na internetskoj stranici organizatora te u tiskanom godišnjaku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!