12:35 / 07.12.2018.

Autor: Karolina Lisak Vidović/V.M./HRT

Surovi pisac Čehov

Dora Mlinarek

Dora Mlinarek

Foto: - / -

Bio je surov pisac, nitko nije kao on izrazio tako jasno težinu stvarnosti, a njegov je život u znaku tišine kakva je danas doslovno nezamisliva. O Antonu P. Čehovu razgovarali smo s akademikom Dževadom Karahasanom.
Anton P. Čehov bio je surov pisac, nitko nije kao on izrazio tako jasno težinu stvarnosti, a njegov je život u znaku tišine kakva je danas doslovno nezamisliva.

Čehov je izbjegavao je klasičnu teatralnost i velike priče, klasične sukobe i velike obrate. Naučio nas je da se vrijeme hrani našim životima i da je šutnja stalni pratilac razgovora. Pogledajte što je o tim Čehovljevim šutnjama i pauzama u emisiji Što je klasik? govorila mlada znanstvenica Dora Mlinarek koja se tom temom bavila u svojem diplomskom radu:

Još jedan zanimljiv detalj Čehovljevog stvaralaštva – spletku koja je dovela do debakla premijerne izvedbe 'Galeba' u Sankt Peterburgu, komentirao je prof. Sergei A. Kibal'nik:

O tome kako je jedan liječnik revolucionirao dramsku književnost, u emisiji Što je klasik? govorio je komparatist književnosti, teatrolog, dramaturg i pisac, akademik Dževad Karahasan.< Emisiju Što je klasik? pratite i na Facebooku, a u cijelosti pogledajte na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!