18:16 / 18.01.2021.

Autor: Gordan Ćelić/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Surovost i ljepota svijeta Lade Luketić

-

-

Foto: - / -

U Gliptoteci HAZU u Zagrebu do 24.siječnja otvorena je izložba Lade Luketić ‘Identiteti drugih’, na kojoj umjetnica predstavlja recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji.

U Gliptoteci HAZU u Zagrebu do 24.siječnja otvorena je izložba Lade Luketić ‘Identiteti drugih’, na kojoj umjetnica predstavlja recentan ciklus slika, objekata i videa u site specific instalaciji.

- Luketić u svom novom radu propituje kanone polazeći od europskog kanona antičke umjetnosti, koji se smatra idealom ljepote kojem superponira i postavlja fotografije lica iz stvarnog svijeta, koji je istovremeno i surov i lijep, ističu iz Gliptoteke.

Umjetnica objašnjava kako je riječ stvarnom svijetu koji je od nas udaljen i u kojem se opažaju tragovi dugog iskustva zapadne kolonizacije.

- Treba li i taj svijet proći kroz filtere eurocentrizma i zapadnih umjetničkih mjerila da bismo ga uistinu vidjeli i da bi nam postao razumljiv i zanimljiv, pita se Lada Luketić.

Stoga propituje imperijalni pogled i različitosti koloniziranih kultura te vizualnim sredstvima, putem materijala, simbola, znakova, tekstura, prikazuje složene odnose kulturne dominacije i nadmoći.

- Izložba propituje dvojakost između unutrašnjega zaštićenog, visoko estetiziranog, urbanog prostora suvremenog čovjeka i vanjskoga tragičnog, ratnog, nasilnog, migracijskog prostora, ustvrdila je Luketić u popratnom tekstu svog izložbenog projekta.

Luketić smatra kako nam ta dvojakost unutarnjeg i vanjskog prostora daje osjećaj da još uvijek postoji jasna granica među njima, međutim digitalizacija, masovni mediji, široka dostupnost svih informacija (i onih lažnih), unijeli su drastične promjene u sve pore društvenog života brišući postepeno te granice.

- Samo mjesto izlaganja u Gliptoteci HAZU kao mjestu memorije i muzealizacije klasičnog naslijeđa dodatno ističe problematiku kulturnog kontakta i pojačava zamišljeni umjetnički dijalog između različitih vizualnih kanona, ocijenila je

Lada Luketić
rođena je 1967. godine u Sarajevu, a Školu primijenjene umjetnosti završila je u Zagrebu, gdje je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti te Dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu. Članica je HDLU Zagreb, HDLU Istra i HZSU Zagreb.

Njezina izložba ‘Identiteti drugih’ će biti otvorena do 24. siječnja, a što vas tamo čeka doznala je ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja su u društvu umjetnice javila iz Gliptoteke:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!