Suvremena europska književnost – ukoričena i virtualna

12.01.2021.

19:11

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

default error photo
Umjetnost često najlakše otkriva stvarni trenutak u kojem živimo - upravo to je cilj projekta ‘Europa izvana i iznutra’ Hena.com-a, koji donosi najbolje europske romane. Istovremeno, Sandorf i klub Booksa najavljuju mini maraton europske književnosti.

Umjetnost često najlakše otkriva stvarni trenutak u kojem živimo - sve njegove dobre i loše strane. Upravo to cilj je projekta ‘Europa izvana i iznutra’ nakladničke kuće Hena.com, koji donosi ponajbolje europske romane. Istovremeno Sandorf i klub Booksa najavljuju mini maraton europske književnosti.

‘Europa izvana i iznutra’


Među djelima koja izlaze u ediciji nakladnika Hena.com je i nagrađivani Portugalac Bruno Viera Amaral koji u romanu ‘Bivše stvari’ čitateljima otkriva teške sudbine kvartovskih marginalaca. Humorističnim i tragičnim događajima slaže mozaik odnosa u maloj zajednici.

- Ti su odnosi složeni i teški. Protagonist dolazi do spoznaje da si može pomoći samo ako uspije raščistiti odnose s drugima i mjestom odakle potječe. Riječ je dakle o vrlo 'lokalnoj' temi i zaista sam sretan što je knjiga stigla tako daleko, kaže Bruno Viera Amaral.

Djeca koja pate od misterioznog indigo sindroma tema su romana ‘Indigo’ Austrijanca Clemensa J. Setza. Prepun faksimila i liječničkih nalaza, roman je uznemirujuće, ali i toplo štivo.

- Samo se djeca mogu razboljeti, ali nemaju nikakve simptome. Ljudi koji im se približe osjećaju mučninu, glavobolju i vrtoglavicu. Zvuči kao 2020.,  ali roman je dovršen prije osam godina. Tko bi tada rekao da će cijeli svijet tako izgledati, objašnjava Clemens J. Setz.

Okvirna tema ovoga projekta je književnost kao alat za pomoć razumijevanju diskriminiranih: Svaki od tih romana koje smo odabrali se dotiče pitanja kao što su diskriminacija po starosnoj, spolnoj i rodnoj osnovi, a u svakom od tih romana do izražaja dolazi jedan konkretan problem suvremenog društva i svijeta, napominje voditelj projekta Hrvoje Kovač.

U suradnji s programom Kreativna Europa i Ministarstvom kulture i medija ukupno će biti objavljeno deset nagrađivanih romana koji otkrivaju niz često dobro skrivenih problema.

Sandorfov i Booksin mini maraton u srijedu na Facebooku


Sandorf i književni klub Booksa organiziraju danas u srijedu, 13. siječnja, peti Sandorfov mini maraton, predstavljanje suvremenih europskih autora, koje će se ove godine održati u potpunosti virtualno.

Predstavljanje raznovrsnih knjiga - od poezije, preko hit romana do stripa, održat će se u tri etape, a moći će se pratiti putem Booksine i Sandorfove Facebook stranice.

U prvom dijelu maratona pod nazivom ‘Izmiješani žanrovi’, koji počinje u 17 sati, litavska književnica Daina Opolskait predstavit će zbirku kratkih priča ‘Piramide dana’ (prijevod Julija Gulbinovič), a grčki pjesnik Thanos Gogos zbirku ‘Glasgow’ (prijevod Mina Radulović). Uz autore u razgovoru sudjeluju Ružica Aščić, Dinko Kreho, Julija Gulbinovič, Ivan Sršen, Matko Abramić.

Druga etapa, koja počinje u 18 sati, nazvana je ‘Perspektive vremena’. Sudjeluju islandska književnica Auur Ava Ólafsdóttir, autorica romana ‘Hotel Tišina’ (prijevod Tatjana Latinović), nizozemski kazališni redatelj, glumac i pisac Martin Michael Driessen, autor zbirke ‘Na rijekama’ (prijevod Romana Perečinec) te latvijski pisac Osvalds Zebris, autor romana ‘U sjeni pijetlovog brda’ (prijevod Santa Domian Zviedre). U razgovoru uz autore sudjeluju Romana Perečinec, Santa Domian Zviedre, Darko Milošić, Ivan Sršen.

U završnom dijelu mini maratona, koji pod nazivom ‘Surovo doba’ počinje u 19 sati, Declan Shalvey predstavit će svoj strip ‘Surovi grad’ (prijevod s engleskoga Ivan Sršen), a Mahir Guven roman ‘Dva brata’ (prijevod s francuskoga Nataša Medved). U razgovoru uz autore sudjeluju Dinko Kreho, Ružica Aščić, Ivan Sršen, Matko Abramić.

Događanje je omogućeno uz podršku programa Kreativna Europa Europske unije i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!