Suvremeni ples: između uspjeha u inozemstvu i problema kod kuće

22.02.2019.

16:53

Autor: Hanja Rakovac Mašić/V.M./HRT

default error photo
Suvremeni ples u nas je umjetnost trajno niskog statusa, a pri tome su njegovi protagonisti, plesači i koreografi, naš najbolji izvozni kulturni proizvod.
Sloboda stvaranja i potpuna sloboda od bilo kakve produkcijske i egzistencijalne sigurnosti: suvremeni ples u nas je umjetnost trajno niskog statusa, a pri tome su njegovi protagonisti, plesači i koreografi, naš najbolji izvozni kulturni proizvod.

O problemima na hrvatskoj sceni suvremenog plesa u emisiji Izvan formata govorio je nagrađivani koreograf, plesač i redatelj Matija Ferlin:


O našoj plesnoj sceni, njezinim uspjesima i izazovima, piše u nedavno objavljenoj knjizi 'Taj tvrdoglavi plesni vitalizam' Maja Đurinović koja kroz više od 25 godina pisanja o predstavama 'radoznalo i pomno prati igru stalno novih koreografskih strategija i izvedbenih pristupa koje nove generacije uvode u suvremeni ples':


O logistici i zakonskim viđenjima problema scene suvremenog plesa emisiji Izvan fromata, koju u cijelosti možete pogledati na usluzi HRTi, govorile su povjesničarka plesa Maja Đurinović i plesne umjetnice Silvia Marchig i Petra Hrašćanec.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!