16:12 / 10.05.2021.

Autor: V.K./HRT/Hina

Suvremeni postav Južnog salona u Uredu predsjednika kao dugoročna posudba

Suvremeni postav Južnog salona u Uredu predsjednika

Suvremeni postav Južnog salona u Uredu predsjednika

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Izložbeni program koji je u Uredu predsjednika Republike organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti završen je proteklog vikenda, a novi suvremeni postav Južnog salona ostat će u Uredu predsjednika kao dugoročna posudba bez troškova.


U priopćenju iz Ureda predsjednika navodi se kako je izložbeni program bio otvoren za stručnu i širu javnost, a posjetitelji su također u sklopu programa mogli razgledavati Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2020. godini te izložbe "Vila Zagorje - povijest zagrebačke bele hiže na prekrižju" i novi postav Južnog salona "Južni salon: 2021".

Razgledavanje izložbe koje je organiziralo Udruženje hrvatskih arhitekata u Uredu predsjednika obišlo je gotovo 700 posjetitelja, među kojima su bili i studenti Arhitektonskog fakulteta iz Zagreba, kojima je to bila i terenska nastava.

Udruženje, MSU i autori umjetničkih djela s Uredom predsjednika dogovorili su dugoročnu posudbu namještaja i djela koja su izložena u Južnom salonu bez troškova.

- Suvremeni duh Južnog salona ostvaren je izborom suvremenog hrvatskog produkt-dizajna međunarodno afirmiranih brandova Prostoria i Grupa, te umjetnika i umjetnica različitih generacija čiji su likovni i umjetnički opusi označeni kao nezaobilazna i ključna mjesta u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti, navodi se u priopćenju.

Postav obuhvaća radove od 70-ih godina prošlog stoljeća do danas, a odabrani su radovi Jurja Dobrovića, Ivana Picelja, Edite Schubert, Duje Jurića, Silvija Vujičića i Ivane Franke.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!