10:25 / 07.07.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Svako poglavlje kao jedna dugačka rečenica

Predstavljanje romana Ivane Sajko

Predstavljanje romana Ivane Sajko

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nagrađivana hrvatska književnica Ivana Sajko predstavila je u Frakturinoj knjižari u Zagrebu svoj četvrti roman - "Male smrti". Riječ je o zanimljivom djelu u kojem je svako poglavlje jedna dugačka rečenica koja plutajući iz prošlosti u sadašnjost, s jednog kraja Europe na drugi, prati sudbinu čovjeka, intelektualca na raskrižju.

Male smrti su odlasci, dakle nisu prave smrti, nego smrti na kojima treba raditi, za koje se treba odlučiti, za koje treba jako mnogo snage i hrabrosti...


- Odlasci su način na koji se mi mijenjamo, posebno odlasci u drugi jezik, jer govoriti drugim jezikom znači postati drugi čovjek. Nitko nije isti na svim jezicima, svi smo mi drugačiji na francuskom, engleskom, hrvatskom ili pak njemačkom. Dakle, to je potpuni prekid s onim što jesmo, potpuni prekid s onim kako mislimo i zapravo odlazak u nepoznato, kaže Ivana Sajko.


Ivana Sajko novim romanom stilski brižno, precizno i jezgrovito ispisuje portret jednoga vremena i intelektualca na razmeđu. 


- To je portret čovjeka koji je, putujući na izmišljeni, bolji Zapad, svjestan da je tamo jednako kao i u mjestu iz kojega je krenuo, jer vrijeme u kojem živimo mora iznova sagraditi sve svoje temelje – moralne, ideološke, međuljudske, napominju iz izdavačke kuće Fraktura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!