15:50 / 14.09.2018.

Autor: V.M./HRT

Sve ili ništa Marka Ercegovića

Foto: Marko Ercegović, 'Dubrovnik', 2017.

Foto: Marko Ercegović, 'Dubrovnik', 2017.

Foto: - / -

Na izložbi 'Sve ili ništa' fotograf Marko Ercegović večeras će predstaviti svoj novi umjetnički projekt.Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj na različitim lokacijama u periodu od deset godina: od 2008. do 2018.
Na izložbi 'Sve ili ništa' fotograf Marko Ercegović predstavit će svoj novi umjetnički projekt, i to istovremeno na dvije lokacije u Zagrebu: u Galeriji Spot (Čanićeva 6 u 19 sati) i u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20 u 20 sati).

Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj na različitim lokacijama u periodu od deset godina: od 2008. do 2018.

Dio ciklusa, nazvan 'Sloboda me plaši', bit će izložen u Institutu za suvremenu umjetnost, a drugi dio, koji dijeli naziv s imenom čitavog projekta – 'Sve ili ništa', posjetitelji će moći razgledati u Galeriji Spot, stoji u pozivu na otvorenje.

Obrazlažući svoj novi projekt Ercegović je istaknuo da je reakcija fotoaparata nepredvidiva pred snimanim: Sve što vidim ispred sebe, ne vidim kao on. To mi govori da ne mogu vjerovati svojim očima: barem za mene, ove su fotografije sve ili ništa,  poručuje Ercegović.

Svako okidanje prati osjećaj avionskog propadanja. Okružen svakodnevicom – beskonačnim prizorom vrijednim fotografiranja – ne vjerujem u odustajanje pred njom; prislanjam kameru na lice, i kao jednooki, bez osjećaja za ravnotežu, fotografiram. Odustajanje od svakidašnjeg je poraz a izgradnja nesvakidašnjeg je izgradnja neslobode: kompozicija u fotografiji je arhitektura zatvora,  stoji u autorovu obrazloženju projekta.

Ercegović priznaje da te fotografije snima drsko koliko umije, ostajući samo s uvjerenjem da svaki prizor koji fotografira, čini kao čin prijateljstva: Objektiv je ruka koja nudi stisak. Od snimanja do prikazivanja ovih fotografija, upletena negdje u prizor, ostaje dokumentacija osobnog suočenja s vlastitom uronjenosti u strašan i slobodan prizor. Na kraju krajeva, fotografije su sastavljene direktno od života,  pojašnjava Ercegović.

Izložba Sve ili ništa na obje lokacije (Galerija Spot i Institut za suvremenu umjetnost) bit će otvorena do petka, 5. listopada, a moći će se razgledati radnim danima od utorka do petka te subotom od 12 do 19 sati.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!