Sve je spremno za 69. Pulski filmski festival

15.07.2022.

11:01

Autor: V.G./Hina/HRT

Sve je spremno za 69. Pulski filmski festival

Sve je spremno za 69. Pulski filmski festival

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Sve je spremno za ovogodišnje 69. izdanje Pulskog filmskog festivala, koji će Pulu na punih devet dana pretvoriti u kreativno kulturno središte profesionalaca i ljubitelja filmske umjetnosti, izvijestili su u petak iz Pula Film Festivala. 

Pulski filmski festival svečano otvara vrata 69. put u subotu, 16. srpnja, a na otvaranje je najavljen dolazak hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića, ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek i drugih dužnosnika. Od subote pa sve do 24. srpnja, kada će se na svečanosti zatvaranja dodijeliti prestižne velike Zlatne Arene, gledatelji će imati priliku na pet različitih lokacija vidjeti najbolje od ovogodišnje hrvatske filmske produkcije, ali i jedanaest naslova u međunarodnoj konkurenciji.

Osim u Areni, projekcije će se već tradicionalno održavati u Kinu Valli, na Kaštelu i u INK-u, a filmovi iz programa za mlade Dizalica nakon dvije godine stanke vraćaju se na plažu Ambrela. Festival se ove godine proširio na Brijune, a nekoliko projekcija bit će upriličeno i u Poreču i Rovinju.

Hrvatski natjecateljski program ove godine donosi deset naslova koji će se prikazati u Areni. Festival 16. srpnja otvara film "Šesti autobus" redatelja Eduarda Galića, a u konkurenciji se još natječu "4:2" Anđela Jurkasa, "Baci se na pod" Nine Violić, "Divljaci" Darija Lonjaka, "Glava velike ribe" Arsena Oremovića, "Illyricvm" Simona Bogojevića Naratha, "Nosila je rubac črleni" Gorana Dukića, "Punim plućima" Radislava Jovanova, "Stric" Andrije Mardešića i Davida Kapca te "Zbornica" Sonje Tarokić.

- Program je tematski iznimno raznovrstan, a predstavlja se čak sedam debitanata, poručuju organizatori.

O najboljim filmovima Hrvatskog natjecateljskog programa odlučivat će austrijski redatelj oskarovac Stefan Ruzowitzky, prošlogodišnji dobitnik Velike zlatne arene Zrinko Ogresta, glumica Marija Škaričić, britanska kritičarka Rita Di Santo te montažer Miran Miošić.

Od međunarodnog programa posjetitelje očekuje jedanaest naslova iz recentne europske produkcije, a među njima je i 6 manjinskih hrvatskih koprodukcija. To su filmovi "Ne ostavljaj tragove" Jana P. Matuszyńskog, "Neka bude jutro" Erana Kolirina, "Čudo" Bogdana Georgea Apetrija, "Sunce" Kurdwina Ayuba, "Majstori od zanata" Neus Ballús, "Dani suše" Emina Alpera, "Ljeto kada sam naučila letjeti" Radivoja Andrića, "Mimi" Darijana Pejovskog, "Nebesa" Srđana Dragojevića, "Nije loše biti čovjek" Dušana Kovačevića i "Vizija leptira" Maksyma Nakonechnyija. Žiri međunarodnog programa čine danska glumica Danica Ćurčić, redatelj Jure Pavlović te filmski konzultant Christian Routh.

Izvan natjecateljskog programa prikazat će se također neki iznimno zanimljivi naslovi od kojih organizatori izdvajaju hrvatsku premijeru dobitnika Oscara, film "Belfast" koji će zatvoriti Festival, ali i neki drugi naslovi, dobitnici velikih međunarodnih priznanja poput filma "Ennio" o velikom skladatelju filmske glazbe Enniju Morriconeu, ili talijanski blockbuster "Čudaci na slobodi". Svojim filmovima predstavit će se i članovi ocjenjivačkih sudova, a bit će prikazano i nekoliko briljantnih nedavno restauriranih klasika.

U sklopu popratnog programa 69. Pulskog filmskog festivala otvorit će se pet izložbi, a tijekom festivala održat će se i paneli i okrugli stolovi u sklopu Industrijskog programa, namijenjeni filmskim profesionalcima iz Hrvatske i inozemstva s ciljem profesionalnog umrežavanja, edukacije, a prije svega plasmana hrvatskih filmskih projekata, trenutno u fazi postprodukcije.

Snimku otvorenja 69. Pulskog filmskog festivala prikazujemo u subotu, 16. srpnja, u 22:10 na Trećem programu HTV-a.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!