11:04 / 16.04.2020.

Autor: Maroje Vučićević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Sve o hrvatskom filmu u 2019. – dvojezično

-

-

Foto: - / -

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) objavilo je na hrvatskom i engleskom jeziku pregled prošle filmske godine u Hrvatskoj.
Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) objavilo je na hrvatskom i engleskom jeziku pregled prošle filmske godine u Hrvatskoj.

Nakon svega što nam se proteklih tjedana dogodilo, gotovo da se i ne možemo sjetiti što smo jučer radili, a kamoli koje smo domaće filmove protekle godine mogli gledati u kinima. Stoga su kritičari na svojim stranicama omogućili uvid u publikaciju kao svojevrstan odgovor na trenutačnu situaciju.

Filmovi se, čini se, gledaju više nego ikada prije, medijskog je prostora posvećenog filmskim ostvarenjima sve manje, a ne postoji ni medijska platforma na kojoj se kontinuirano piše o domaćem filmu.

Prema kritičarima, 'Dnevnik Diane Budisavljević' obilježio je proteklu godinu. Želja je bila skupiti sve tekstove objavljene na stranicama društva o filmovima u prošlog godini. Nakon koronavirusa i potresa projekt se malo produljio, ali je cilj ostao isti.

- Ideja je jednostavno kontinuirano pisati o hrvatskom filmu, pokušati prezentirati te tekstove stranoj publici, a konačan cilj je osnivanje web portala na kojem će se stalno baviti tom temom, najavljuje predsjednik HDFK Hrvoje Pukšec.

Kako ističe naš nagrađivani redatelj Dalibor Matanić, kritika nije tu da samo kritizira i secira stvari. Njezina je uloga afirmacija filmske kulture i ukazivanje na nova kretanja.

- Mislim da je to jako bitno u ovom vremenu, ali i to da već duže vrijeme kod nas nema kontinuiranoga vodiča kroz filmska događanja, a općenito i kulturna. Znamo da je važno da se stvari koje se rade Hrvatskoj razumiju univerzalno i da naši filmovi vrijede jedino ako ih cijeli svijet shvati, komentira Matanić.

Solidno su u prošloj godini, među ostalim prošli i filmovi 'Lada Kamenski’, ‘F20’ i ‘Posljednji Srbin u Hrvatskoj'. Publikacija je za kritičarsko Društvo došla u pravom trenutku.

- S druge strane, budući da je objavljena i na engleskom jeziku,  potencijalno je važna za sve ljude koji se budu htjeli na brzinu informirati o suvremenoj hrvatskoj filmskoj produkciji, napominje novinar i filmski kritičar Hrvatskoga radija Ivan Žaknić.

Kritičari kažu kako im se problemi koje su isticali početkom godine sada čine benigni, a filmaši priželjkuju što raniji kraj blokade i izlazak s kamerama na teren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!