13:54 / 31.10.2018.

Autor: V.M./M.P.J./HRT

Sve tajne 'djangologije'

-

-

Foto: - / -

Tridesetih godina 20. stoljeća u Parizu se pojavio čudesni gitarist romskog podrijetla, virtuoz ukočenih prstiju, sinonim najoriginalnijeg europskog odgovora na američki jazz i jedan od prvih Europljana koji će utjecati na džeziste u Americi - Django Reinhardt.
Početkom tridesetih godina 20. stoljeća u Parizu se pojavio čudesni gitarist romskog podrijetla, virtuoz ukočenih prstiju, sinonim najoriginalnijeg europskog odgovora na američki jazz i jedan od prvih i zadugo jedini Europljanin koji će utjecati na džeziste u Americi - Django Reinhardt.

Django je godine 1934. s violinistom Stephaneom Grappellijem uz pratnju još dvije gitare i kontrabasa osnovao glasoviti kvintet Hot Club de France. Ploče ovog jedinstvenog sastava svijetom su pronijele novi zvuk i brzo ih proslavile.

Glazba Djanga Reinhardta imala je mješavinu francuskog šarma, brzih rifova i munjevitih solaža, silno ekspresivnih fraza i snažnog poriva za improvizacijom. Rodio se europski jazz.

Što je to bilo drukčije u Djangovu sviranju gitare? Što tjera gitariste da ga i danas oponašaju i nadograđuju? Što čini taj, kako su ga nazvali, gipsy swing ili manouche prepoznatljivim?

Pitanja su to i za istaknute romske gitariste Djangova kova, braću Stochela i Mozesa Rosenberga i njihova hrvatskog domaćina, također gitarista, ali i skladatelja i pisca Matu Matišića, koji su zajedno ljetos na Rab jazz festivalu održali sjajan koncert.

Pogledajte uvodne minute emisije Svijet jazza posvećene 'Djangologiji', a cijelu emisiju, koju možete pratiti četvrtkom na HRT3 te na Facebooku, pronađite na multimedijskoj usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!