Svečana proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

29.05.2022.

20:42

Autor: Morana Baričević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Svečana proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

Svečana proslava 750. obljetnice Dubrovačkog statuta

Foto: Dnevnik / HRT

Dubrovački statut iz 1272. ubraja se u najstarije sačuvane u hrvatskim krajevima. Njegove odredbe idealan su vodič kroz rana stoljeća dubrovačke i europske pravne kulture, ali i živopisan izvor podataka o svakodnevici srednjovjekovnog sredozemnog grada. Punih petsto godina, do pada Dubrovačke Republike 1808., bio je temelj pravnog poretka i snažan simbol dubrovačkog identiteta i državnosti. 

Cijelu ovu godinu Dubrovčani su posvetili obilježavanju 750 obljetnice donošenja tog iznimno važnog dokumenta, što se dogodilo točno na današnji dan.

HRT-ova novinarka Morana Baričević kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako uz Dubrovački simfonijski orkestar i Linđa očekuje se Proglas kneza i zvonjava gradskih zvona.

Akademkinja Nella Lonza, voditeljica Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Dubrovnik rekla je kako Dubrovački statut ima veliki značaj, prvenstveno zbog starine, dugovječnosti, ali ima i veliki simbolički status za dubrovački identitet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!