10:35 / 07.07.2019.

Autor: M.Š./I.H./Hina

Svečani mimohod "Đakovačkih vezova"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Manifestacija "Đakovački vezovi" zatvorena je u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji.
Svečanim mimohodom sudionika središtem grada, u nazočnosti hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, u Đakovu je započeo središnji program tradicionalne manifestacije izvornog narodnog folklora - 53. "Đakovačkih vezova", koja se održava od 21. lipnja do 7. srpnja.

U svečanoj povorci sudjelovali su članovi 61 folklorne skupine, s oko 2.500 sudionika, iz Hrvatske i svijeta, sa svatovskim zapregama i jahačima. Uz predsjednicu Grabar-Kitarović mimohodu su nazočili predstavnici županijske i đakovačke gradske vlasti, brojni Đakovčani i posjetitelji.

Manifestacija "Đakovački vezovi" zatvorena je u nedjelju navečer, izborom najljepših narodnih nošnji.

Grabar-Kitarović je bila i na svetoj misi u đakovačkoj katedrali Sv. Petra, a potom se u nadbiskupijskom Uredu sastala s đakovačko-osječkim nadbiskupom msgr. Đurom Hranićem i lokalnim dužnosnicima.

Upitana za impresije o priredbi predsjednica Grabar-Kitarović rekla je da su "Đakovački vezovi" prekrasni.

- Toliko godina održavati kulturnu tradiciju i narodnu baštinu, to je za svaku pohvalu. Uživala sam u svakoj folklornoj skupini, bilo je vrlo veselo, i tako bi i trebalo biti. Zahvaljujem svim stanovnicima Đakova i svim sudionicima 'Đakovačkih vezova', na kojima se okupilo oko 30 tisuća ljudi, na iznimno srdačnom dočeku i prekrasnoj atmosferi, poručila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!