Svečano otvoren 11. Šibenik Dance Festival

26.07.2022.

01:07

Autor: V.K./HRT/Hina

Šibenik Dance Festival

Šibenik Dance Festival

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Na Tvrđavi svetog Mihovila otvoren je u ponedjeljak navečer 11. Šibenik Dance Festival koji će trajati do subote, a plesat će se na gradskim tvrđavama, ulicama i trgovima.

Uvodno je nastupila američka plesna skupina The Kate Jablonski Statement, koja je, po riječima umjetničke direktorice festivala Zorane Mihelčić, u show programu izvela ulomak iz plesne predstave Dream State glasovite koreografkinje Kate Jablonski.

Nakon toga uslijedio je plesni spektakl plesača Eva Duda Dance Company iz Mađarske. Oni su izveli Ramazuri u koreografiji Eve Dude, predstavu koja suvremeni ples nadograđuje elementima cirkusa.

Uz to, na pozornici su se redale atraktivne stilski raznolike plesne točke - od onih nadahnutih plesnjacima pedesetih godina prošlog stoljeća do vrtoglavnih akrobacija. Dojmljivost neobične plesne kreacije pojačala je glazba koju su uživo izvodili njezini skladatelji Izsák Farkas i Dávid Szarvas.

Zorana Mihelčić rekla je da je ovogodišnji festival najbogatiji do sada. Samo u glavnome programu ima 13 izvedbi plesnih umjetnika iz Hrvatske i svijeta. Većina izvedbi održat će se na Tvrđavi Barone, a među najatraktivnijim izvedbama su birani dueti Baleta Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke te predstave I Carry, You Hold i Whenever I Am Alone koje koreografski potpisuje Olivia Court Mesa.

- Ponosni smo što nastavljamo i uspješnu suradnju s Institutom za umjetnički ples iz Beograda, rekla je Mihelčić.

Otvarajući festival zamjenik gradonačelnika Šibenika Danijel Mileta istaknuo je da se festival sa svojom tradicijom dugom 12 godina ugradio u kulturni identitet grada.

Župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić nada se da će i drugi gradovi županije izgraditi slične kulturne manifestacije.

Šibenik Dance Festival podupiru Grad Šibenik, Ministarstvo kulture i medija, Šibensko-kninska županija, Nacionalni park Krka te turističke zajednice Šibenika i Šibensko-kninske županije. Festival se održava u suorganizaciji s Tvrđavom kulture Šibenik.

Kako bi festival ples predstavio što širim krugu ljudi, plesni studiji i skupine svake večeri imaju nastupe na šibenskom trgu Poljana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!