Svečano otvoren 72. Berlinale

11.02.2022.

20:12

Autor: Dnevnik/HRT/IMS

72. Berlinale

72. Berlinale

Foto: Hannibal Hanschke / Reuters

Svečanim otvorenjem sinoć je počeo 72. Berlinale. Dio programa održava se online, dio uživo, a neki bi voljeli da su se organizatori odlučili za prošlogodišnje rješenje - festival u veljači, a projekcije filmova na ljeto za široku publiku. 


Festival je otvorio film francuskog redatelja Francoisa Ozona "Peter von Kant", inače remake njemačkog filma iz 1972. godine.

Na pitanje zašto taj film, Ozon je rekao da zbog svoje klaustrofobične atmosfere dobro održava ovo pandemijsko vrijeme.

Ovogodišnje izdanje festivala neusporedivo je s onima prijašnjih godina koja pamtimo po dugim redovima ispred blagajni i stotinama obožavatelja koji su čekali da vide svoje omiljene glumce.

Sutra će se u programu "Shooting stars" među 10 najperspektivnijih mladih glumaca Europe predstaviti i naša Gracija Filipović, koja se proslavila filmom Murina.

Među 18 filmova koji su u konkurenciji za Zlatnog medvjeda nije niti jedan hrvatski film, ali je HRT-ova serija "Šutnja" u režiji Dalibora Matanića.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!