08:44 / 12.10.2019.

Autor: T.V./Hina

Svečano otvorene 34. Gavelline večeri

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Predstavom "Baal" slovenskog pjesnika, pisca i glumca Andreja Rozmana, po motivima istoimenog komada Bertolda Brechta u režiji Vite Taufera i produkciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, otvorene su 34. Gavelline večeri.
Gostovanjem Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane u petak je svečano otvoren festival 34. Gavelline večeri. Publika je oduševljenim ovacijama ispratila slovensko kabaretsko čitanje drame "Baal" Bertola Brechta, zabavne atmosferične travestije pune života, ritma i glazbe.

Ukupno je 11 predstava ovogodišnjih Gavellinih večeri, od čega deset u konkurenciji za festivalske nagrade, a uz hrvatska, zagrebačka će publika do 23. listopada u teatru u Frankopanskoj moći pogledati i ponajbolja recentna regionalna ostvarenja iz Slovenije, Srbije, te Bosne i Hercegovine.

Prve večeri 34. izdanja festivala, kojim Gavella svake jeseni zagrebačkoj publici predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Hrvatske i regije, u teatru je gostovalo Slovensko mladinsko Gledališče iz Ljubljane s predstavom "Baal", dramom u stihovima pjesnika i glumca Andreja Rozmana Roze po motivima istoimene drame Bertolta Brechtaa u režiji Vite Taufera.

U subotu 12. listopada na Gavellinim večerima gostuje Hrvatsko narodno kazalište u Splitu s predstavom "Kušnja", po "Vješticama iz Salema" Arthura Millera u režiji Nenni Delmestre.

Na pozornici teatra u Frankopanskoj u ponedjeljak 14. listopada gostuje "Petrijin venac" Ateljea 212 iz Beograda, dramatizacija romana Dragoslava Mihailovića u režiji Bobana Skerlića. Dan kasnije, iz Beograda na Gavelline večeri dolazi Jugoslovensko dramsko pozorište, s Čehovljevim "Ujakom Vanjom" u režiji Egona Savina.


Sarajevski Kamerni teatar 55 na Festivalu će gostovati u srijedu 16. listopada s predstavom "Sjećaš li se Doli Bel" Abdulaha Sidrana u režiji Kokana Mladenovića. Na programu "Večeri", u četvrtak 17. listopada, bit će i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, s Čehovljevim naslovom "Tri sestre", koji je redatelju Bobi Jelčiću poslužio kao povod za autorski projekt s ansamblom Drame HNK-a u Zagrebu. Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu publici Festivala predstavit će se u petak 18. listopada s "Tramvajem zvanim žudnja" Tennesseeja Williamsa redateljice Valentine Turcu.

Slovensko narodno gledališče iz Maribora u Zagreb dolazi u subotu 19. listopada s višestruko nagrađivanom predstavom "Sumrak bogova", čije autorstvo potpisuju dramatičar Ivor Martinić (po filmskom scenariju Luchina Viscontija, Enrica Mediolija i Nicole Badalucca) te redatelj Dalibor Matanić.
 
Festivalska publika moći će, u nedjelju 20. listopada, pogledati i "Huddersfield" Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM), po komadu suvremenog srpskog pisca Uglješe Šajtinca u adaptaciji Tomislava Zajeca i režiji Renea Medvešeka. Domaćin festivala publici će se predstaviti u ponedjeljak 21. listopada s komadom "Cigla" po drami Filipa Šovagovića i u režiji Krešimira Dolenčića.
 
Nakon svake izvedbe, u atriju kazališta teatrologinja Mira Muhoberac i glumci Gavelle vodit će panel diskusije s gostujućim glumcima i autorima.
 
"Gavelline večeri" završavaju u srijedu 23. listopada svečanom dodjelom nagrada za najbolju režiju u cjelini, najbolju režiju, glumca i glumicu, nakon čega slijedi gostovanje Mestnog gledališča ljubljanskog iz Slovenije, s hit-naslovom "Addamsovi" Marshalla Brickmana, Ricka Elicea i Andrewa Lippa, u režiji Aleksandra Popovskog, koji će biti prikazan izvan konkurencije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!