01:30 / 10.07.2019.

Autor: Kristina Tartaro/M.Š./HRT

Svečano otvorene 59. Glazbene večeri u sv. Donatu

Simfonijski orkestar HRT-a i Veton Marevci (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Simfonijski orkestar HRT-a i Veton Marevci (Foto: Dino Stanin/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

U Zadru su počele 59. Glazbene večeri u sv. Donatu. Svečano ih je otvorio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) koncertom nazvanim Film, glazba i fantazija.
U Zadru su počele 59. Glazbene večeri u sv. Donatu. Svečano ih je otvorio Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) koncertom nazvanim Film, glazba i fantazija. Umjesto na drevnom Forumu, otvorenje je preseljeno u zadarsko Hrvatsko narodno kazalište (HNK), no to nije umanjilo uzbudljiv glazbeno filmski doživljaj.

Od Odiseje u svemiru  do Ratova zvijezda i Pirata s Kariba  pod dirigentskom palicom mladog Vetona Marevcija, Simfoničari HRT-a odveli su publiku u šetnju filmskom glazbom. Redoviti smo gosti i u Zadru početkom srpnja kao i krajem kolovoza u Dubrovniku, veseli nas to… velika je to čast, istaknula je Ivana Kocelj, rukovoditeljica RJ Glazba HRT-a.

Pomno odabran program, 13 koncerata, u prepoznatljivim zadarskim prostorima, do 8. kolovoza. Glazbene večeri nastojat će ugoditi svim glazbenim ukusima. Od Damjana Nembrija, baroknog skladatelja koji je djelovao u crkvi sv. Krševana u Zadru, na što smo posebno ponosni, a koji dolazi uz projekt Lazarus… pa sve do Sudar Percussion Tria, koji će nam u marini u jednom modernom ambijentu, moderne arhitekture izvesti Oxygene, Jean-Michel Jarrea, naglasila je Melita Ivković, ravnateljica Koncertnog ureda Zadar. Poseban je naglasak na 'zadarskoj priči'. Jedan zadarski tjedan koji će početi Zadarskim komornim orkestrom, a poslije idu dvije lijepe glazbene suradnje zadarskih umjetnika, objasnio je Jurica Šoša, umjetnički direktor 59. Glazbenih večeri u sv. Donatu.

Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet, Renata Pokupić i Edin Karamazov samo neka od zvučnih imena koja će svojim izvedbama osvježiti 59. Glazbene večeri u sv. Donatu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!