Svečano otvoreni 55. Đakovački vezovi

03.07.2021.

14:08

Autor: HRT/Dnevnik u podne/K. Barač Perošević/R. Ostović

Đakovači vezovi

Đakovači vezovi

Foto: HRT / Dnevnik u podne

Sinoć su svečano otvoreni 55. Đakovači vezovi, najveći hrvatski tradicijski festival, simbol očuvanja baštine. Ove godine zemlja-partner je Mađarska, a predstavljaju se i gosti iz Bugarske. Vrhunac te kulturne manifestacije koja se održava u srcu Slavonije sutrašnja je tradicionalna povorka foklornih skupina ulicama grada.

Scenskom slikom ispred Štrosmajerove katedrale zaigrala je slavonska duša i zaorila se pjesma, u srcu Slavonije.

- Program svečanog otvorenja nazvao sam "Moja duša Bećarska" prema pjesmi Slavonskih lola koja na neki posebni način pokazuje tu slavonsku dušu koja nas je očuvala i koja nas čuva i u ovakvim teškim vremenima, istaknuo je Mirko Ćurić, scenarist scenske slike "Moja duša bećarska".

- Đakovači vezovi za jednog Slavonca su sve!To je prilika da podsjetimo i da zadužimo naše za budućnost, da to traje, da bude ovako lipo, da nosi srce, rekao je Šima Jovanovac, pjevač.

Iako su prošle godine izostali zbog pandemije, ovogodišnji 55. Đakovački vezovi s upola manje sudionika i dalje čuvaju duh stoljetne tradicije.

- Đakovčani su navinuti na Đakovačke vezove prvog vikenda u srpnju. Naravno, ponosni na kulturu, tradiciju, baštinu koju imamo ovdje, navodi Marin Mandarić, gradonačelnik Đakova.

- Uvijek dolazim u svoj grad srca ovakvoga i još više otvorenog za ljude koji dolaze, koji vole ovaj grad.

- Jako je lijepo, držimo tu našu tradiciju, volimo doći.

- Jedva smo dočekali da se može ponovno održavati, nadam se da će tako i ostati, kažu građani.

Ovogodišnja zemlja-partner je Mađarska. Sutrašnjim svečanim mimohodom 43 folklorne skupine te 70-ak jahača i zaprega ulicama grada i izborom za najbolje nošeno narodno ruho završavaju 55. Đakovački vezovi. Prijenos svečane povorke pratite na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije u devet sati.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!