Svečano uručene nagrade i priznanja ULUPUH-a za 2022.

06.02.2023.

20:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, arhivska fotografija

Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal, arhivska fotografija

Foto: Goran Stanzl / PIXSELL

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uručila je u ponedjeljak nagrade ULUPUH-a za 2022., i to Ingrid Begović za životno djelo, Elizabeti Wagner za najbolji izložbeni projekt, Petri Krpan za najbolji izdavački projekt, te Petri Slobodnjak za najboljeg mladog umjetnika.

Na svečanosti upriličenoj u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti (NMMU), ministrica je čestitala laureatkinjama na nagradama i ULUPUH-u na još jednoj uspješnoj godini, te izrazila zadovoljstvo što njezino ministarstvo već niz godina preuzima pokroviteljstvo nad ovom nagradom, čime, rekla je, svjedočimo koliko je važan individualni rad i koliko ga je važno prepoznati i nagraditi.

Nagrada za životno djelo pripala je kostimografkinji, scenografkinji i slikarici Ingrid Begović koja je, kao slobodna umjetnica, kostime i/ili scenu oblikovala u kazalištima diljem Hrvatske, kako za dramske, tako i za baletne i operne predstave. Begović je nagradu zaslužila stvarajući kostime "koji lepršavo vihore, plesno lelujaju i lebde u zračnom plaštu između životne krutosti, likovne imaginacije i kazališne iluzije poput ljudi koji su dobili nevidljiva krila", koji "i kad ne glume, imaju pravu pravcatu dušu", stoji u obrazloženju nagrade pročitanom na dodjeli.

Nagradu za najbolji izložbeni projekt u 2022. preuzela je Elizabeta Wagner, autorica koncepcije i kustosica tematske žirirane izložbe "Divne stvari" postavljene u Galeriji AMZ-a u listopadu 2022., koja je kroz radove 17 umjetnika, suvremenom umjetničkom interpretacijom motiviranom otkrićem Tutankamonove grobnice, a u povodu 100. obljetnice toga otkrića, ponudila "neuobičajen put kroz prošlost, bogatu i danas već dobro arheološki istraženu egipatsku kulturu".

Nagrada za najbolji izdavački projekt Petri Krpan, najbolji mladi umjetnik - Petra Slobodnjak


Nagrada za najbolji izdavački projekt pripala je Petri Krpan za znanstvenu monografiju "Suvremena hrvatska modna fotografija od 1990-ih do 2020-ih" u izdanju ULUPUH-a, u kojoj je teorijski utvrdila temeljne konstrukte početaka nastanka žanra modne fotografije na našim prostorima i vizualno predstavila njezinu povijest u Hrvatskoj u proteklih tridesetak godina.

Nagrada za najboljeg mladog umjetnika otišla je u ruke multimedijske umjetnice Petre Slobodnjak, autorice fotografsko-multimedijske izložbe-projekta Planinska 7, za koju je 2022. dobila prvu Nagradu za mladog umjetnika Ivan Kožarić Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Dodijeljena su i ULUPUH-ova priznanja za poseban doprinos ugledu Udruge, koja su ove godine uručena Ivančici Cvitić Znidarčić, Maji Strgar Kurečić i Niki Petrović Grilc. Predsjednica ULUPUH-a Ivana Bakal proglasila je Almu Trauber počasnom članicom udruge.

Bakal se osvrnula na djelovanje ULUPUH-a u protekloj godini u kojoj su, naglasila je, unatoč izazovima, među ostalim realizirane 24 izložbe, organizirano je sedam edukativnih projekata te su izdane dvije knjige. U 2022. ULUPUH je primio 24 nova člana, a dva su dobila status emeritusa, kazala je Bakal.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!