15:27 / 02.11.2019.

Autor: HRT

Svi gledaju operu "Nikola Šubić Zrinjski"

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ljubitelji opere širom svijeta večeras će putem live-streama moći pratiti operu "Nikola Šubić Zrinjski" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića.
Ljubitelji opere širom svijeta večeras će putem live-streama moći pratiti operu "Nikola Šubić Zrinjski" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića. Izvedbom će ravnati maestro Nikša Bareza.

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca bit će u subotu dostupna milijunima gledatelja putem live streama na platformi OperaVision, koja promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020.

Tako će ju moći gledati ljubitelji opere širom svijeta u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK-a Zagreb.

- OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima, rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Praizvedba opere Nikola Šubić Zrinjski 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.

Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale U boj, u boj, koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.

Izvedba će na službenoj YouTube stranici Operavisiona biti dostupna sve do svibnja 2020. godine.

- Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu, poručuju iz HNK-a Zagreb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!