Sviličić o novom filmu - je li spreman na kritike?

20.01.2020.

23:29

Autor: M.Š./HRT

-

-

Foto: - / -

Nagrađivan je za filmove "Da mi je biti morski pas", "Oprosti za kung fu", "Armin","Takva su pravila". Posljednji film Ognjena Sviličića "Glas", ovoga tjedna stiže u kina.
Nagrađivan je za filmove "Da mi je biti morski pas", "Oprosti za kung fu", "Armin","Takva su pravila". Posljednji film Ognjena Sviličića "Glas", ovoga tjedna stiže u kina.

Pet godina nakon nagrađivanog filma "Takva su pravila", Ognjen Sviličić se vratio filmom koji ponovno tematizira borbu pojedinca protiv okoline.

- S time da su u ovom filmu glavni likovi tinejdžeri, starosti od 15 do 17 godina. Zapravo sve što će čovjeku ostati od ovoga filma jesu ta mlada lica koja nose ovaj film. Ovo je film o tinejdžerima koji se zapravo nose s vjerskom zadrtošću. Sniman je na moru, pa će u ova zimska vremena dobro doći gledateljima da se prisjete kako je to ljeti. Film se bavi ozbiljnom temom, ali ima i humora te ima razloga da se čovjek ode zabaviti gledajući ovaj film.

Kroz priču o mladom ateistu Goranu, film propituje ulogu vjere u hrvatskom društvu. Jeste li spremni na moguće kritike kršćanskih udruga?

- Ovaj film je paradoksalno jako kršćanski, inspiriran je Novim zavjetom i ako pažljivije gledate film pokušao sam koristiti elemente koji mogu podsjetiti na neke stvari. Evo već spomenuti Isus Krist bio je buntovnik, bunio se protiv vjere u svoje doba. Iako je prošlo 2 tisuće godina ima razloga da danas ljudi nalaze načina kako bi redefinirali svoju vjeru. Ili način kako se religija odnosi u društvu. U ovom se filmu to vidi kroz prizmu jednog dječaka koji ne može do kraja to artikulirati. 
 
Film je svjetsku premijeru imao u listopadu na Međunarodnom filmskom festivalu u Južnoj Koreji, a zatim je prikazan u Njemačkoj i Poljskoj. Kako su gledatelji ondje reagirali?

- U Južnoj Koreji je film prošao jako dobro. Oni su prije svega vidjeli odnos pojedinca prema okolini. Na neki način su strane kritike to jako dobro zapazile. Poljaci su dosta slični nama, isto su katolička zemlja u kojoj crkva ima veliku ulogu, oni su pak rekli "oh, ima netko sa sličnom situacijom", dodaje Ognjen Sviličić.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!