10:32 / 29.12.2020.

Autor: Elvira Dizdarević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

‘Svinje’ pred riječkom publikom

-

-

Foto: - / -

Prije 16 godina Tomislav Zajec napisao je dramu ‘Svinje’. Dosad ju je vidjela publika u Varaždinu, Vinkovcima i Dubrovniku, a riječka ju je kazališna družina KLO ovih dana izvela u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.
Prije 16 godina Tomislav Zajec napisao je dramu ‘Svinje’. Dosad ju je vidjela publika u Varaždinu, Vinkovcima i Dubrovniku, a riječka ju je kazališna družina KLO ovih dana izvela u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku.

Taj ‘mjuzikl iz života na farmi’ svojom bizarnošću pomalo odskače od ovog blagdanskog vremena u kojem se prikazuje, no u teatru apsurda sve je moguće pa tako i spoj glazbe, baleta i ubojstva.

Drama i mjuzikl u kojima se miješaju žanrovi, groteska i crni humor, slojevita predstava koja govori o životu dviju sestara na izoliranoj farmi svinja. Otuđenost dovodi do ubojstava, kriminala i isprepletanja različitih emotivnih stanja.

- Ima toliko emotivnih slojeva i stanja, brzih promjena iz trenutka u trenutak, jer takav je sklop u mozgu male Ibru i to je bilo zanimljivo istražiti. Sve je kao nekakva simfonija, kaže Nina Sabo koja tumači ulogu mlađe sestre Ibru.

Prikazati dubinu i složenost emocija, veliki je to bio izazov i za mlade riječke glumice, unatoč crnohumornoj noti koju njeguju inače u svojim izvedbama.

- U tom emotivnom svijetu koji se isprepliću montypythonovski humor, groteska kojom miješa svijet ubojstava i mjuzikl, emotivna stanja. To je vrlo slojevit komad, smatra Valentina Lončarić koja nastupa kao starija sestra Ibru.

Taj izmišljeni svijet autora Tomislava Zajca aktualan je i u ovoj godini koja je donijela izolaciju i socijalnu otuđenost.

- Nekako smo se fokusirali na emociju i što nam se dešava, odnosno što se dešava tim sestrama koje žive na izoliranoj farmi, i kako one proživljavaju i do kuda ih ta emotivna stanja dovode, napominje redateljica Morana Dolenc.

U predstavi publika može prepoznati neke situacije ili stanja u kojima se i sama našla u ovoj izazovnoj godini.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!