11:54 / 09.04.2018.

Autor: V.M./S.D./HRT

Svjetska glazbena krema u Dubrovniku

Tom Owen

Tom Owen

Foto: - / -

Dubrovački simfonijski orkestar, koji djeluje već 94 godine i godišnje izvede oko stotinu koncerata i glazbenih ciklusa, ove godine je godine priredio iznenađenje - pokrenut je prvi festival komorne glazbe Stradun Classic.
Dubrovački simfonijski orkestar, koji djeluje već 94 godine i godišnje izvede oko stotinu koncerata i glazbenih ciklusa, ove godine donosi iznenađenje.

Uz potporu Grada i inicijativu vrsne klarinetistice Marije Pavlović pokrenut je prvi festival komorne glazbe Stradun Classic, na koji je stigla svjetska glazbena krema. Festival je počeo u petak koncertom u crkvi Male braće, a traje do srijede, 11. travnja.

Ideja je bila da gosti umjetnici, ovaj put prijatelji naše klarinetistice Marije Pavlović, sviraju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, ali i s pojedinim članovima orkestra, po čemu je ovaj festival poseban.

Festival ima posebnu formaciju - to znači da kao solisti sviramo u različitim komornim sastavima, a i glazbenici iz orkestara sviraju s nama,  kaže Marija Pavlović, a ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra  Damir Milat dodaje: Dubrovniku je falio jedan festival ovakvog tipa -  festival komorne glazbe uz naše najistaknutije umjetnike koji nastupaju diljem Europe.

Festival je otvoren Mozartovom simfonijom Concertante za obou, klarinet, fagot, rog i orkestar. Za tu izvedbu Mariji Pavlović pridružili su se britanski oboist Tom Owen, belgijski fagotist Pieter Nuytten i slovenski hornist  Boštjan Lipovšek.

Impresioniran sam razinom muziciranja i stavovima glazbenika, te time koliko su glazbenici orkestra brzi i spontani. San je svakog glazbenika imati priliku raditi s ljudima koji su toliko otvoreni. Uistinu uživam ovdje,  dojmovi su Toma Owena.

U sklopu festivalskog programa s orkestrom nastupaju i nizozemski violinist Daniel Rowland, čelistica Maja Bogdanović i slovenski kontrabasist Zoran Marković, no to je tek prvi dio ovog festivala, koji se nastavlja u rujnu kad u Dubrovnik stižu naše vrsne glazbenice - pijanistica Martina Filjak i violončelistica Monika Leskovar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!