Svjetska premijera Matanićeve serije "Šutnja" glavni događaj NEM festivala

08.09.2021.

19:57

Autor: Vicko Dragojević/Dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Svjetska premijera Matanićeve serije "Šutnja"

Svjetska premijera Matanićeve serije "Šutnja"

Foto: Dnevnik / HRT

U Dubrovniku se održava sajam koji okuplja vodeće osobe svjetske i europske TV industrije. Jedan od glavnih događaja svjetska je premijera serije "Šutnja" u režiji Dalibora Matanića i koprodukciji HRT-a.

- Može se reći da svi jedva čekaju vidjeti "Šutnju", za seriju vlada ogroman interes u televizijskom svijetu. Ova serija dolazi nakon Matanićevih "Novina" koje su premijerno predstavljene upravo ovdje, na NEM-u 2016., i koje su ostvarile ogroman uspjeh u svijetu, serija je prikazana u više od 100 zemalja, a preuzeo ju je i globalni servis Netflix, izvještava novinar Vicko Dragojević za Dnevnik HTV-a.

- Sada dolazi serija "Šutnja", u koju su uz HRT i domaće produkcijske kuće uključene i produkcije iz Rusije, Ukrajine i Njemačke, u kojima će početi prikazivanje odmah nakon onoga u Hrvatskoj. Inače, NEM je polako postao najvažniji ovakav sajam u jugoistočnoj Europi, ovamo se dolaze dogovarati televizijski poslovi, ovdje se prvo prikazuju novi naslovi, i dogovara sve ono što će se emitirati od televizijskih serijala u nailazećoj godini, prenosi Vicko Dragojević.

"Šutnja" je u završnoj fazi. Snimanja u Zagrebu, Osijeku i Kijevu su završena, sada se radi na posljednjim detaljima.

- Naša publika će to vidjeti početkom 2022., a onda vjerujemo da će se prema rasporedu HRT-a prilagođavati međunarodna distribucija, najavio je Nebojša Taraba, produkcijska kuća Drugi plan.

Nova serija, po tekstu Drage Hedla i u režiji Dalibora Matanića, nastala je u HRT-ovoj ali i njemačkoj, ruskoj i ukrajinskoj produkciji.

- HRT godišnje troši oko 80 milijuna kuna na vanjske produkcije, dakle mi biramo ono najbolje što se na tržištu može naći. Serija "Šutnja" je jedna od uspješnica koju je kolega Taraba i njegova produkcijska kuća radila za HRT, sjetiti se da smo imali od njega već seriju Novine, rekao je Renato Kunić, v.d. ravnatelja HRT-a.

Hrvatske serije polako osvajaju svijet. Veliko postignuće za hrvatsku kulturu.

- Mislim da i ovi uspjesi pokazuju u prvom redu koliko je jaka hrvatski kreativni talent, ali koliko su dobre odluke i vezano za Zakon o audiovizualnim djelatnostima i vezano za koregulacijski sporazum potaknule koprodukcije, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske.

Ovogodišnji NEM je okupio najveća imena svjetske televizijske produkcije. Stigao je i Frank Spotnitz, autor legendarnih Dosjea X, koji tvrdi kako se televizijski svijet itekako promijenio u proteklih 20-tak godina.

- Kada smo radili Dosjee X, radili smo 24 epizoda godišnje, svaki tjedan bi objavili jednu epizodu. Ako ste tada bili gledatelj, niste imali puno opcija, nije bilo toliko televizijskih kanala. Danas su vam na raspolaganju tisuće televizijskih serija, rekao je Frank Spotnitz, autor Dosjea X.

Jedna od njih je i "Šutnja", potencijalno velik svjetski televizijski hit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!