10:09 / 06.09.2019.

Autor: V.M/Hina/HRT

Svjetska premijera novog filma Ognjena Sviličića u Južnoj Koreji

-

-

Foto: - / -

'Glas', novi dugometražni igrani film redatelja Ognjena Sviličića, imat će svjetsku premijeru na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Busanu, gdje će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija 'Sin' redateljice Ines Tanović.
'Glas', novi dugometražni igrani film redatelja Ognjena Sviličića, imat će svjetsku premijeru na 24. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u južnokorejskom gradu Busanu, gdje će se prikazati i hrvatska manjinska koprodukcija 'Sin' redateljice Ines Tanović.

Festival u Busanu jedan je od najznačajnijih filmskih festivala u Aziji, a ove se godine u tom južnokorejskom gradu održava od 3. do 12. listopada.

- Busan je zapravo najveći azijski festival, jedan od 15 najvažnijih festivala na svijetu i postaje sve važniji. Meni je bilo bitno da film otvori, da ima svjetsku premijeru na jednom od A festivala. Njih ima otprilike 15 i to mi je bilo najvažnije zbog toga što onda dobijete pozornost tih najvećih medija i film može krenuti dalje, izjavio je Ognjen Sviličić za naše Vijesti iz kulture.

Sviličić je dodao da je i za hrvatski film općenito važno da nastavi svoje prisustvo na velikim festivalima, kako bi se nastavio kontinuitet koji je par godina bio prekinut, rekao je redatelj, a prenio HAVC.

Radnja 'Glasa' fokusirana je na Gorana koji dolazi u katolički dom, dječaka koji se odbija moliti bogu jer je bijesan na cijeli svijet i što ga više prisiljavaju na molitvu i na pravila doma,  sve je buntovniji, čak i kada se svi okrenu protiv njega.

Film je nastao u produkciji kuće Maxima film, uz koprodukciju s makedonskim Skopje film studijem i srpskom kućom Biberche productions. Producent je Damir Terešak, a koproducirali su ga Tomi Salkovski i Nikolina Vučetić Zečević.

U filmu su prvi put u glavnim ulogama Franko Jakovčević i Belma Košutić. Glume još Karla Brbić, Barbara Vicković, Igor Kovač, Goran Bogdan, Stipe Radoja, Josip Lukić i mnogi drugi.

Scenarij potpisuju Ognjen Sviličić i Marijana Verhoef, a u autorskom timu je i debitant, direktor fotografije Marinko Marinkić. Za scenografiju je bila zadužena Ivana Škrabalo, za kostime Emilija Ivanovska Atanasovska, za zvuk Igor Perović i Ivan Kljajić, a za glazbu The Messengers, Tomislav Mihaljević i Marko Vojvodić.

Sufinanciran je sredstvima HRT-a, HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Makedonske filmske agencije.

Film 'Sin' - drugi igrani naslov Ines Tanović

Film 'Sin', koji je svjetsku premijeru imao na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, drugi je igrani naslov bosanskohercegovačke redateljice Ines Tanović. To je  priča o 17-godišnjem Alenu koji živi u Sarajevu, u građanskoj obitelji, s majkom, ocem i bratom. Njegov problem nisu samo društvo, okolina, droge, već i činjenica da je usvojen u obitelj koja je nakon njega dobila biološkog sina.

Glume Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak i mnogi drugi.

Nastao je u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunjske, Slovenije i Crne Gore (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold iz Spiritus movensa).

Korejski festival sastoji se od desetak programskih sekcija, a oba hrvatska filma prikazat će se u programu 'World cinema' koji obuhvaća nove neazijske naslove uglednih redatelja te filmske hitove s netom završenih festivala.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!