16:54 / 03.11.2019.

Autor: ZRINKA TURALIJA KURTAK

Svjetska premijera "Orašara" uskoro u HNK Zagreb

-

-

Foto: - / -

Nakon osam godina, 29. studenog, pred publiku izlazi novi Orašar. U Zagrebu ga postavlja jedan od najcjenjenijih baletnih umjetnika i koreografa Vladimir Malakhov.
Jedan od najizvođenijih baleta u svijetu, Orašar, i ove će godine sasvim sigurno izazvati pomamu za ulaznicama na blagajnama zagrebačkog HNK. Prodaja počinje sutra, u deset ujutro, a prva od čak dvadesetak izvedbi bit će potkraj studenog. Orašara ove sezone postavlja jedan od najpoznatijih baletnih koreografa na svijetu, Vladimir Malahov.

Nakon osam godina, 29. studenog, pred publiku izlazi novi Orašar. U Zagrebu ga postavlja jedan od najcjenjenijih baletnih umjetnika i koreografa Vladimir Malakhov.

- Orašar je Božić! Imam mnogo ideja, koreografija je uglavnom gotova, ali još radimo na nekim prijelazima. Možete očekivati svašta! Zapravo, ne želim mnogo otkriti i pokvariti čaroliju - morate doći i vidjeti, poručio je Malakhov.

- Mislim da će stvarno biti jedan poseban Orašar, baš prava bajka i nadamo se da će to publika dolaziti vidjeti u kazalište kao i dosada, rekla je Iva Vitić Gameiro, prvakinja Baleta HNK Zagreb.

I prvi čovjek zagrebačkog Baleta koji će, iznimno, zaplesati u Orašaru, svjestan je velikih očekivanja publike koja je proteklih godina satima stajala u redovima za ulaznice. Odluka da dosadašnju englesku verziju baleta zamijeni ruskom, svojevrsni je rizik, ali ne dvoji da će izazvati oduševljenje onime što ovaj balet nudi.    

- Tu toplu, bajkovitu atmosferu, vrlo istančanu, vrlo obiteljsku i zato sam se odlučio da dođe do novog Orašara i da našoj publici nakon dugog niza godina ponudim neki novi izazov, želja da se opet vrate u u kazalište i da mogu prosuđivati što im se više svidjelo, a što manje, rekao je Leonardo Jakovina, ravnatelj Baleta HNK Zagreb.

Dotad je preostalo malo manje od mjesec dana. Prošlogodišnji bi se redovi pred blagajnom HNK mogli ponoviti. Novost je da prvog dana neće biti on line prodaje karata.

- Od 29. kad je premijera do 4. siječnja do kad izvodimo Orašara bit će čak 20 izvedbi, kaže Dubravka Vrgoč, intendantica HNK Zagreb.

Rekordan je to broj izvedbi Orašara dosad, a već bi se iduće godine tijekom sezone mogao povećati jer bi HNK na ljeto trebao dobiti i drugu scenu, u sklopu Nacionalne i sveučilišne knjižnice. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!