Svjetske premijere na Mostri

03.09.2022.

11:07

Autor: Maja Njirjak/Vijiesti iz kulture/HRT

Crveni tepih na Mostri

Crveni tepih na Mostri

Foto: taniavolobueva / Shutterstock

U Veneciji traje najstariji filmski festival - 79. Mostra. Uz 23 naslova - koja se bore za Zlatnog lava, za tu se prestižnu nagradu u kategorijama glavnih uloga te scenarija natječe i u programu Horizonti. U njemu je prikazana hrvatska koprodukcija - film ''Najsretniji čovjek na svijetu'', u kojemu glumi i Ksenija Marinković.

Na velikom venecijanskom platnu - svjetska premijera filma ''Najsretniji čovjek na svijetu''! Hrvatska je to koprodukcija makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske i scenaristice Elme Tataragić, u kojoj glumi i Ksenija Marinković. Filmska ekipa oduševljena je reakcijama publike.

- Premijera je prošla jako dobro. Imali smo odličan razgovor s publikom nakon same projekcije filma koji se nastavio i izvan same sale i upravo stižu i brojne kritike koje su zasada izuzetno afirmativne, izjavila je Elma Tataragić.

Među najiščekivanijim naslovima - novi je film oskarovca Alejandra Gonzalesa Inarritua - BARDO. Nakon njegove 3-satne priče o meksičkom novinaru dokumentaristu slijedile su 4-minutne ovacije.

- Zahvalan sam Netflixu koji nam je dopustio ulazak u kina na 7 tjedana prije puštanja filma na platformu u prosincu. Takva velikodušnost, uz slobodu - omogućit će ljudima i doživljaj filma u kinu. Što je za mene posebno jer film kinu i pripada. Film nije autobiografski, bolji opis bio bi - emotobiografski jer riječ je o emotivnom putovanju, poručio je redatelj.


Premijerno je prikazan i film Todda Fielda ''TÁR'' u kojemu dirigenticu njemačkog orkestra, optuženu za seksualno zlostavljanje u jeku pokreta "Me Too" - glumi dvostruka oskarovka Cate Blanchett. Redatelj Todd Filed istaknuo je da je ulogu pisao upravo za nju.

- 70% energije morala sam uložiti u otklon od ideje političkog akta te shvatiti da je riječ o glazbenici koja stvara glazbu. Jezici imaju važnu ulogu, pogotovo u nazivima roda i spola. Živimo u trenutku kad je to mnogima važno, pitanje identiteta - i stižemo do točke gdje smo svi umjetnici ili primjerice vodoinstalateri, poručila je Blanchett.

A odlučit će Žiri kojim predsjeda glumica Juliane Moore koja je poručila: "Prava je sreća biti ovdje, na festivalu koji nam pruža priliku da bolje pogledamo u sebe i duboko se povežemo s ostalima - putem filma".

Filmska meka na pješčanom će Lidu pobjednike proglasiti 10. rujna i zatvoriti 79-o festivalsko izdanje s tematikom otvorenog prozora s pogledom na svijet. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!