Svjetske zvijezde saksofona uz Jazz orkestar HRT-a

13.07.2018.

00:04

Autor: M.Š./HRT

Attilio Berni, Krzysztof Urbański, Branford Marsalis, Rosario Giuliani, Perico Sambeat i Victor Goines ispred Jazz orkestra HRT-a, dirigira Andreas Marinello  (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Attilio Berni, Krzysztof Urbański, Branford Marsalis, Rosario Giuliani, Perico Sambeat i Victor Goines ispred Jazz orkestra HRT-a, dirigira Andreas Marinello (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Koncert Sax&Jazz, 38. Glazbenih večeri na Griču održan je u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a bio je dio i 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji se održava u Zagrebu.
Koncert Sax&Jazz, 38. Glazbenih večeri na Griču održan je u Velikoj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, a bio je dio i 18. Svjetskog kongresa saksofonista koji se održava u Zagrebu. Na koncertu su uz jedini profesionalni jazz sastav u Hrvatskoj – Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT), pod ravnanjem šefa dirigenta Andreasa Marinella nastupila šestorica svjetskih zvijezda i vrhunskih saksofonista.


                                                  Perico Sambeat (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Prvi gost koncerta bio je alt-saksofonist Perico Sambeat, jedan od najvažnijih španjolskih jazz-glazbenika. Na pozornici je surađivao sa sjajnim glazbenicima kao što su Brad Mehldau, Kurt Rosenwinkel, Tete Montoliu, Michael Brecker i Pat Metheny. Publici se predstavio autorskim skladbama Epicuro i How Long Is Been Going.  


                                                      Victor Goines (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Saksofonist, klarinetist, skladatelj i pedagog Victor Goines član je Jazz at Lincoln Center Orchestra i Septeta Wyntona Marsalisa od 1993. s kojim je obišao gotovo cijeli svijet i snimio više od 70 izdanja, uključujući i Marsalisov Blood on the Fields, nagrađen Pulitzerovom nagradom. Vrlo je predan pedagoškom radu na području jazza kao ravnatelj i profesor na Sveučilištu Northwestern u Evanstonu, umjetnički ravnatelj studijskog programa jazza na Juilliard School, predavač na sveučilištima Florida A&M, New Orleans, Loyola u New Orleansu i Xavier. Od 2017. na listi je umjetnika agencija Buffet Crampon i Vandoren. U Lisinskom je uz Jazz orkestar HRT-a izveo svoju skladbu Crescent City Express.

                                            Attilio Berni na subkontrabas saksofonu (Foto: Marija Štilinović/HRT)

                                                 Attilio Berni svira sopranissimo saksofon (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Attilio Berni se zaljubio u klarinet i saksofon još kao mladić dok je svirao u limenom orkestru svog rodnog grada. Diplomirao je klarinet u klasi prof. Vincenza Mariozzija na Conservatorio di Musica Santa Cecilia u Rimu. Od 1993. intenzivno istražuje povijest i organologiju saksofona i svih drvenih instrumenata. Od 1996. predsjednik je Centro Studi Musicali Totte in Pietra, neprofitne udruge koja promovira i organizira kulturne događaje vezane uz saksofon i jazz. Surađivao je kao glazbeni konzultant za originalne instrumente određenih epoha u filmovima poput 'Talentirani  Mr. Ripley' A. Minghella, 'Bandama New Yorka' M. Scorsesea i mnogim drugima. Iz svoje bogate zbirke saksofona publici u dvorani Lisinski zasvirao je na najvećem – subkontrabasu i najmanjem – sopranissimo saksofonu u autorskoj skladbi Indiana.


                                                     Rosario Giuliani (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Saksofonist Rosario Giuliani uživa izniman ugled u glazbenom svijetu i u medijima koji oduševljenim i trijumfalnim tonom opisuju njegovo umijeće. Lakoća fraziranja i jasnoća zvuka dovode ga u snažnu vezu s velikim saksofonistima kao što su Julian 'Cannonball' Adderley, Art Pepper i John Coltrane. Iako je inspiriran tim sjajnim glazbenicima, ističe se njegova instinktivna originalnost, ne samo u pristupu instrumentalnoj izvedbi nego i u njegovim izvorno skladanim djelima. Publiku je oduševio izvedbom svoje Suite Et Poursuite.
 

                                                       Krzysztof Urbański (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Međunarodno višestruko nagrađivani jazz-saksofonist Krzysztof Urbański u bogatoj umjetničkoj karijeri uspješno je sudjelovao na brojnim koncertima, jazz natjecanjima, majstorskim tečajevima i radionicama diljem svijeta, a publici u Lisinskom predstavio se izvedbom skladbe Goodbye Pork Pie Hat Charlesa Mingusa.


                                                    Branford Marsalis (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Branford Marsalis jedno je od najvećih imena svjetske jazz scene. Saksofonist koji je od početka svojega djelovanja priznat kao umjetnik koji je unio novu energiju i privukao jazzu novu publiku, koji uvijek iznova oplemenjuje i umnaža svoje talente te širi horizonte kao glazbenik, skladatelj, vođa benda i pedagog – temelj umjetničke izvrsnosti 21. stoljeća. Surađivao je s nizom velikana jazz scene (Miles Davis, Dizzy Gillespie, Herbie Hancock i Sonny Rollins), kao i s nekolicinom vrhunskih pijanista. Jedno vrijeme bio je na turneji sa Stingom, surađivao s grupom Grateful Dead i Bruceom Hornsbyjem, bio glazbeni ravnatelj The Tonight Show Staring Jay Leno. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući tri Grammyja te nosi naslov Jazz Master koji dodjeljuje nezavisna federalna američka agencija National Endowment for the Arts. U Lisinskom je oduševio sve prisutne izvedbom skladbi The Way You Look Tonight Dorothy Fieldsa i Jerome Kerna, te African Skies Michaela Breckera.

Vrhunac koncerta bila je izvedba jazz klasika Cold Tater Stomp Clarka Terryja u kojoj su se još jednom publici predstavili svi solisti uz orkestar. Osmjesi na licima publike svih generacija dokaz su da u dobroj glazbi s vrhunskim izvođačima baš svi mogu uživati ili kako su neki rekli 'bilo je kao u holivudskom filmu'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!