20:03 / 24.10.2019.

Autor: V.M./HRT

Svjetski dan audiovizualne baštine: 'Zarobljeni u stroju'

-

-

Foto: - / -

U povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine, večeras, 27. listopada premijerno na HTV3 u 22 sata prikazujemo dokumentarac 'Zarobljeni u stroju' koji govori o tome da stare formate nećemo više moći očitavati jer će današnji strojevi nestati iz upotrebe.
U povodu Svjetskog dana audiovizualne baštine, večeras, 27. listopada na HTV3 u 22 sata prikazujemo dokumentarni film 'Zarobljeni u stroju' koji govori o tome da stare formate nećemo više moći očitavati jer će današnji strojevi nestati iz upotrebe.

Film je nastao u Dokumentarnoj produkciji HTV-a 2017. godine. Redatelj je Leon Rizmaul, scenaristica Tajana Prpić, snimatelj Ivan Brezovec, a montažer Hrvoje Mršić.

Film jer uvršten u ovogodišnji program festivala dokumentarnog filma u Leipzigu. DokLeipzig jedan je od najvažnijih svjetskih festivala dokumentarnih filmova. Ove godine održava se njegovo 62. izdanje na kojem će hrvatski film imati priliku da se predstavi u posebnom programu: 'Länderfokus Kroatien' ('Hrvatska zemlja u fokusu').

- Napušteni, zastarjeli strojevi pričaju svoju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Vrijeme radnje prikazuje se kroz četiri ciklusa. Komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovom postojanju, njihovoj prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednu epohu. Umiranjem strojeva za reprodukciju, umiru i njihove priče. Priče o neostvarenim ljudskim težnjama i poruke budućim naraštajima nestaju u entropiji zapisa. Što nas spašava od neumoljive rijeke zaborava, pita se autorska ekipa filma.Film je premijeru imao na Danima hrvatskog filma 2018. godine i to u eksperimentalnoj sekciji. Poslije toga imao je i uspješnu festivalsku karijeru u nizu regionalnih festivala, da bi svoju televizijsku premijeru doživio upravo na Dan zaštite svjetske audiovizualne baštine 27. listopada prošle godine. Gledatelji su ga također mogli vidjeti i na Dan HRT-a 15. svibnja ove godine.

Više o filmu, ali i o televizijskom arhivu naše kuće, koji je najveći arhiv te vrste u zemlji, govorio je naš kolega iz Odjela dokumentarnih sadržaja HTV-a, redatelj filma Leon Rizmaul kojeg smo ugostili u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!