22:40 / 26.03.2020.

Autor: HRT

Svjetski dan kazališta: o Marinu Cariću na HRTi

-

-

Foto: - / -

Film Lade Džidić , koji možete pogledati na usluzi HRT,i prati životni i umjetnički put Marina Carića, od odlaska iz Zagreba u Split gdje je u HNK čitavo desetljeće provodio repertoarnu politiku koja je uključivala klasična djela od Shakespearea do Krleže.
Kazališni, televizijski i radijski redatelj Marin Carić svojim je dramaturškim i pedagoškim radom plodno i umjetnički snažno obilježio tri zadnja desetljeća prošloga stoljeća.

- Svjetski dan kazališta: snaga teatra u teškim vremenima

Prerana smrt prekinula je ovog vrsnog umjetnika u stvaralačkom naponu u kojem su neke odrednice bile konstante: brižan odnos prema zavičajnome prostoru i našoj pučkoj i književnoj baštini, rad s domaćim suvremenim piscima kao i poticajni rad s mladim redateljima te konačno i vrhunski rad s glumcima koji su uvijek bili centar njegova promišljanja kazališta.

Nakon odlaska iz Zagreba u Splitu je u HNK čitavo desetljeće provodio repertoarnu politiku koja je uključivala klasična djela od Shakespearea do Krleže. No jednako je tako sustavno promišljao dramske i lirske oblike hvarskoga repertoara. Osim spomenutih gradova snažan je pečat ostavio u Dubrovniku i Osijeku.

U povodu Svjetskog dana kazališta u videoteci naše multimedijske usluge HRTi pogledajte dokumentarni film scenaristice i redateljice Lade Džidić iz 2011. godine - Čovjek koji je živio kazalište - Marin Carić.Obilježavanje Svjetskog dana kazališta povod je i emitiranju snimke kazališne adaptacije romana koji je književna kritika potpuno pokopala smatrajući ga jeftinom komedijom za široke mase. No, danas ga i kritika i publika prihvaćaju kao remek-djelo satire. Riječ je o romanu Jaroslava Hašeka Dobri vojak Švejk.

U predstavi izvedenoj u GK Komedija glume Vid BalogZlatko OžboltIvica ZadroŽeljko DuvnjakDamir LončarIgor MešinJasna Palić PicukarićDražen ČučekRoland ŽlaburSanja Marin. Predstavu su dramaturški obradili i za scensko izvođenje prilagodili redatelj Damir Lončar i Dagmar Ruljančić.

Snimka je na rasporedu u 21 sat na Trećem programu, a možete je pratiti i preko platforme HRTi.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta od 1962. godine, na dan 27. ožujka, organizira ITI (International Theatre Institute). Datum je to odabran na 9. svjetskom kongresu ITI-ja, održanom 1961., a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta. Dovoljno ih je spomenuti tek nekoliko: Jean Cocteau, Arthur Miller, Peter Brook, Eugene Ionesco, Laurence Olivier, Richard Burton, Ellen Stewart, Edward Albee, Vaclav Havel i dr.

Svjetski dan kazališta kazališnim je ljudima prilika da podsjete javnost na snagu izvedbenih umjetnosti i umjetničkog stvaralaštva koja proizlazi iz kolektivnog kreativnog čina. Ujedno je to i prilika za podsjećanje na kazališne doprinose u produbljivanju razumijevanja i mira u svijetu.

Ove je godine autor međunarodne poruke Shahid Nadeem dramski pisac iz Pakistana. Autor hrvatske poruke je Siniša Popović nacionalni prvak HNK u Zagrebu.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!