Svjetski i domaći plesači osvojili Istru

26.07.2021.

12:11

Autor: Vesna Mimica/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Festival plesa i neverbalnog kazališta Svetvinčenat

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Od 13. stoljeća u pitoresknom mjestu u Istri okupljali su se vojnici, putopisci i trgovci, a ovih dana Svetvinčentom su plesali najbolji domaći i svjetski plesači i koreografi na međunarodnom Festivalu plesa i neverbalnog kazališta. 

Na 22. izdanju plesni stručnjaci imali su jedinstvenu priliku - plesati usred spomenika kulture, a najveću je pozornost izazvala svjetska premijera predstave koreografa Staše Zurovca.


U Svetvinčentu je bila i ekipa Vijesti iz kulture:

Ako smo na trenutak zaboravili na sjajnog koreografa Stašu Zurovca, on nam se vratio svjetskom premijerom svojeg najnovijeg baleta Lulu u punom sjaju svojeg začudnog pokreta koji pamtimo. 


Uz Aleksandra Balanescua, skladatelja i izvođača na sceni, mitski lik Lulu oživjela je Andressa Miyazato. Fasciniran višedimenzionalnošću tragike i ljepote protagonistice Zurovac gradi plesnu priču.

Galerija
Lulu, Foto: Vijesti iz kulture/HRT
Bitef Dance Company, Foto: Vijesti iz kulture/HRT

22. Festival plesa i neverbalnog kazališta otvorio je "Prostor za revoluciju" Bitef dance kompanije. Misao koreografkinje Isidore Stanišić bila je je pokazati što bismo kao pojedinci trebali napraviti da se dogode sustavne promjene.


Festival je već 8 godina u selekciji organizacije Aerowawes koja daje priliku mladim autorima, no svakako kruna ovog festivala je Mediteranski plesni centar.


Ljepota Festivala plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu je mjesto kao scenografija, opušten pristup stvaranju i gledanju, unikatna umjetnička koncepcija. 


Svetvinčenat, renesansni spomenik kulture prigrlio je ples i ono neverbalno, kako mještani tepaju festivalu, stvarajući plesnu oazu usred ljeta i u srcu Istre. 


Za ljubitelje plesne umjetnosti, ali i namjernike više nego dovoljno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!