18:29 / 15.04.2021.

Autor: V.M./HRT

Svjetski je dan umjetnosti

Rad Miroslava Šuteja

Rad Miroslava Šuteja

Foto: Ministarstvo kulture i medija / HRT

Na današnji se dan diljem svijeta obilježava dan umjetnosti. Za Svjetski dan umjetnosti odabran je 15. travnja, datum na koji se 1452. rodio veliki renesansni umjetnik Leonardo Da Vinci, a obilježava se od 2012. godine na inicijativu IAA - International Association of Art, nevladine organizacije koja je službeni partner UNESCO-a.

Poruka ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek


Čestitku je preko društvenih mreža poslala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek koja je u poruci citirala svevremenskog Miroslava Šuteja:

HRT-ovi simfoničari uživo: Osma simfonija Antona Brucknera


- Moja Osma je misterij, zaključio je skladatelj Anton Bruckner, najbolje pogađajući neuhvatljivu prirodu vlastitog remek-djela, a kako slavna Osma zvuči uživo u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a kojim će ravnati Aleksandar Marković možete saznati u izravnom prijenosu iz Male dvorane Doma sportova u Zagrebu večeras od 20 sati na Trećim programima Hrvatskoga radija i televizije te na usluzi HRTi:

"Umjetnost ujedinjuje i nadahnjuje u kriznim i teškim vremenima"


Generalna direktorica UNESCO-a Audrey Azoulay naglasila je u svojoj poruci da na Svjetski dan umjetnosti treba istaknuti moć koju umjetnost ima.


- Ta je moć da ujedinjuje i nadahnjuje ljude u kriznim i teškim vremenima, kao što je ovo pandemijsko, objavila je Azoulay.


Njenu su poruku u povodu Svjetskog dana umjetnosti prenijele Dubrovačke ljetne igre.

Akcija Muzeja suvremene umjetnosti


Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu (MSU) obiljava Svjetski dan umjetnosti, uz popust za ulaznice na aktualnu retrospektivu "Baciti istinu u lice!" Ratka Petrića.


Na dan koji se slavi i podržava veze umjetnosti, umjetnika i šire zajednice, potiče osvještavanje raznolikosti umjetničkog izraza i naglašava prinos umjetnika održivom razvoju, MSU organizira happy hour - od 17 do 19 sati nudi 50 posto popusta na cijene ulaznica za Petrićevu izložbu.

HGZ: Najljepše note secesije


Hrvatski glazbeni zavod na svojoj je Facebook stranici predstavio vjerojatno najljepše note iz razdoblja secesije pohranjene u knjižnici zavoda:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!